Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün TÜBİTAK-4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları uygulamaları kapsamında hazırladığı “Ekosistemler Arası Yolculuk” adlı proje faaliyetleri devam ediyor. Proje ekibinin yolları geçen perşembe günü İpsala’nın Yenikarpuzlu Beledesi’nde faaliyet gösteren MS Leeches Sülük Üretim Çiftliği’ne düştü.
Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi’nden; Prof. Dr. Hüseyin Güher, Dr. Mustafa Kaya, Dr. Necmettin Güler, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Ali İşmen, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Proje Yürütücüsü Bitlis Güroymak Milli Eğitim Müdürlüğü öğretmenlerinden Filiz Ulacanlı ve projede görevli proje rehber öğretmenleri; Gökçe Tüfekçi Engin, Aktan Yıldırıcı, Özge Tozlu, Gökmen Aydın ve Serkan Yavuz ile 32 öğrencinin katıldığı ziyarette TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu) adına Kırklareli Üniversitesi’nden Dr. Mustafa Ulaş, gözlemci olarak yer aldı.
Projenin amacının, çocuklara doğa eğitimi ile çevre bilinci oluşturup farklı ekosistemleri farklı ortamlarda deneyimlemek olduğu kaydedilen açıklamada, Şirket Ortağı Saidamir Bakhramov tarafından karşılanan proje ekibi, MS Sülük Üretim Çiftliği’ndeki tıbbi sülük üretim aşamaları hakkında, İşletme Müdürü Mert Öztürk’ten bilgi aldı. Öğrencilerin, ilk defa canlı sülük gördükleri için şaşkınlıklarını gizleyemediğini ifade eden ve sülüklerin su ekosistemine ait bir canlı türü olduğuna dikkat çeken Filiz Ulucanlı, “Yaptığımız araştırmalar sonucunda, yakın çevremizde bir sülük çiftliği olduğunu öğrendiğimizde, tıbbi sülük üretiminin, projemizle bağdaştığı kanısına vararak bu ziyareti gerçekleştirdik. Ben dahil birçok katılımcı ilk kez sülük gördük.” Diyerek, ziyaretin kapsamlı geçtiğini ifade etti. Bakhramov da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu tür faaliyetlerin sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdi.
SONAY CAN