Toplantıda ilk olarak 1. oturumda görüşülmeyen Denetim Komisyonu raporuyla ilgili Mali Hizmetler Müdürü Levent Keçimen tarafından Meclis bilgilendirildi.
Bilgilendirmenin ardından Meclis Üyesi Banu Saygı tarafından Denetim Raporu’na ilişkin tenkit ve öneriler iletildi.
Meclis’te daha sonra Belediyenin 2020 yılına ait Faaliyet Raporu maddesi ele alındı.
Bu maddede usul gereği Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu salondan çıktı ve yerine Meclis 1. Başkan Vekili Yüksel Alioğlu Meclis’i yönetti.
Keşan Belediyesi’nin 2020 yılı Faaliyet Raporu oybirliği ile kabul edildi.
Bu madde sonrası Helvacıoğlu, yeniden salona gelerek Alioğlu’ndan Meclis’i yönetme görevini devraldı.
Meclis toplantısı, “Geçmiş dönemlerde yapılan Belkoop, Atakent-1 ve Atakent-2 konutlarının yapımında uygulanan usul ve esaslar doğrultusunda, Belediyemiz mülkiyetinde bulunan 1.310 ada, 3 ve 4 parseldeki 2.1849 m2 arsaya kooperatifleşme usulüyle yeni Toplu Konutlar yapılarak halkımıza sunulmak üzere, yapı projelerinin hazırlanıp hayata geçirilmesi hususuna ait Komisyon Raporunun görüşülerek karara bağlanması.” maddesinin görüşülmesi ile sürdü.
Madde hakkında İmar ve Şehircilik Müdürü Ali Ünal Meclis’i bilgilendirdi ve İmar ile Plan ve Bütçe komisyonlarının konu hakkında daha önceki eski kayıtları incelemek için hemfikir olduğunu anlattı ve ilgili müdürlüklere görev verdiğini söyledi.
Keşan Belediyesi’nin 210 sosyal konut yapmak için girişime başladığını bildiren Mustafa Helvacıoğlu, “Bütçe Komisyonu toplanıp grup başkanlarıyla bilgi edinelim. Bu işi başaracağımıza inanıyorum.” dedi.
Konu hakkında daha sonra Meclis Grup Başkanları şunları söyledi:
AK Parti Grubu Sözcüsü Nehir Gergin: “Doğru bir kooperatifleşme ile halkın ev sahibi olmasına önderlik edeceğiz. Keşan için önemli bir ihtiyaç. Düşük ve orta gelir grubuna hitap eden evler olmalı. Uygun ödeme koşullarıyla güzel bir çalışmaya imza atacağız.”
CHP Grubu Sözcüsü Feridun Tümer: “Sosyal konutlar Keşan’da daha önce 3 kez yapıldı 4. kez inşallah bu Meclis’e nasip olur.”
İYİ Parti Grup Sözcüsü Zafer Topçu: “Keşan halkı için hayırlı olmasını temenni ediyoruz.”
Keşan Belediye Meclisi Toplantısı “İlçemiz Paşayiğit Mahallesi, Çay bayırı mevkiinde, G17A08B Pafta, 1738-1765 ve 1780 sayılı parseller üzerinde “Enerji Üretim Alanı-Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesisi Alanı (Biyokütle-BES)” olarak hazırlatılmış olan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planına ait Komisyon Raporunun görüşülerek karara bağlanması.” maddesi ile devam etti.
Madde hakkında Ali Ünal, İmar ve Şehircilik Komisyonu’ndaki Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı’nın görüşlerini aktardı.
Ünal, Millet İttifakı’nın söz konusu biyokütle tesisinin termik santral niteliği taşıdığını, projenin çevreye zarar vereceği görüşünü aktardı.
Ali Ünal, Cumhur İttifakı’nın tarım atıklarının kontrolü yakılması konusunda olumlu bir yaklaşım sergilediğini, 70 kişi çalışacağı için istihdama katkı sağlayacağını, termik santrallerle karşılaştırılmasının yanlış olduğunu, online denetim ile güvenli olduğunu, zarardan çok yarar sağlayacağını ilettiğini kaydetti.
Konu hakkında görüş belirten Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ise şunları söyledi: “200 milyon TL’lik bir yatırım söz konusu. 70 kişiye yakın istihdam önemli bir sayı. 120 fabrikalı OSB’ye izin veriyoruz. Her yıl 50 milyon kaynak bölgeye aktarılacak. 22 bakanlıktan uygunluk yazısı alınacak bir tesis söz konusu. Tarım atıkları işlenecek, ekonomimize dönecek ve elektrik üretilecek.”
CHP Grubu Sözcüsü Feridun Tümer, biyokütle tesisine karşı olmadıklarını ancak yerin yanlış olduğunu iletti.
AK Parti Grubu Sözcüsü Nehir Gergin de tarım atıklarının değerlendirilemediğini, toprakta yakılarak bertaraf edildiğini, bunun da topraktaki yararlı bitkileri yok ettiğini, her sene toprağın verimsizleştiğini, çevreci tesise olumlu baktıklarını bildirdi.
Yapılan oylamada tesisin yapımı için gerekli olan düzenleme Cumhur İttifakı ile İYİ Partili meclis üyelerinin oy çokluğu ile kabul edildi.