Gazete Saros

Başkan Dalkıran’dan 16 maddelik tespit ve öneri

ÖZEL HABER

İpsala Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve İpsala Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İlhan Dalkıran, Gazete Saros’a özel açıklamalarda bulundu.
Başkan Dalkıran, gazetemiz aracılığıyla pek çok farklı konuya açıklık getirdi.
İLK OLARAK KORONAVİRÜSÜN ETKİSİNİ DEĞERLENDİRDİ
Dalkıran, yaptığı açıklamada ilk olarak koronavirüsün ekonomiye etkisine yönelik değerlendirmelerde bulundu, “ilçemizde üretim, hizmet ve alım-satım sektörlerinde faaliyet göstermekte olan küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz, esnaf ve sanatkarlarımız, bölgemizde yaratılan istihdam ve sağlanan katma değer açısından İpsala ekonomisi için çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle, esnaf ve sanatkarlarımızın bölge ve ülke ekonomisindeki yerinin iyi değerlendirilmesi, esnaf ve sanatkarlarımızın mevcut sorunlarının en etkili bir şekilde çözümlenmesi en büyük hedefimiz olmalıdır.
Ekonomide yaşanan dalgalanmayla birlikte 2020 yılının Mart ayında Çin’in WUHAN kentinde başlayarak, tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınından sağlıkçılarımız başta olmak üzere, her kesimin olumsuz etkilenmesinin dışında esnaf ve sanatkarlarımız bu hastalıktan en çok etkilenen kesim olmuştur ve halen bu etkilenmenin dalgaları da devam etmektedir. Biz esnaf ve sanatkarların, salgından dolayı ticarethanelerimizde yapmış olduğumuz ekonomik programlarımız tamamen şaşmış ve ekmek kapılarımız kapanmıştır. Bu zor ekonomik ve sosyal koşullar altında faaliyetlerimize ara vermeden ve yılmadan devam etmeye çalıştık. Fakat bu mücadele, dışarıdan görüldüğü gibi de kolay olmamaktadır” diyerek, sözlerine başladı.
KREDİ YAPILANDIRMALARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Sözlerine devam eden Dalkıran, “Yaşadığımız sıkıntıları aşabilmek ve bir nebze de olsa yaralarımızı sarabilmek için bu pandemi sürecinde, her esnaf ve sanatkarımıza devletimiz tarafından Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla ve direkt Halk Bankası aracılığıyla; 25 Bin TL’ye kadar kredi imkanı, takibe intikal eden borçlara peşin ödemede faiz indirimi veya 24 aya kadar taksitlendirme imkanı, Nisan-Mayıs-Haziran aylarına denk gelen taksitlerin faizsiz 3 ay ertelenmesi imkanı, Temmuz-Ağustos-Eylül aylarına denk gelen taksitleri kalan taksitler üzerine dağıtmak suretiyle erteleme imkanı sağlanmıştır. Bu uygulama, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminde bizlerin bir nebze de olsa ayakta kalmamızı sağlamıştır. Ancak salgının dünya ve ülkemiz genelinde beklenilenden uzun sürmesi, bizleri yeniden vadesi gelen taksitlerimizin ertelenmesi noktasında beklenti içine sokmuştur. Allah’ın izniyle bu süreci el ele vererek, kurallara uyarak, en az etkiyle hep birlikte atlatacağız ve eskisi gibi sağlıklı dimdik ayakta durarak, işlerimizin başında olacağız” diyerek kredi yapılandırmalarıyla ilgili bilgi vermeyi ihmal etmedi.
YEREL ESNAFIMIZA SAHİP ÇIKALIM
“İlçe merkezi ve köylerimizde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlarımız zaman zaman bazı sorunlarla karşılaşmaktadır. Bu sorunları çözmek bizim asli görevimizdir. Günlük yaşamın her alanında nasıl bir aradaysak, hep birlikte ayakta kalmak adına alışverişimizi de yerel esnafımızdan yapmalıyız. Unutmayalım ki, düğün ve cenazemizde büyük marketler yanımızda olmayacak, yine kendi esnafımız olacak. Bu yüzden yerel esnafımıza sahip çıkmalıyız.”
Başkan Dalkıran ayrıca, esnaf ve sanatkarların sorunları ve çözüm önerileri başlıklı 16 madde açıkladı;
1) Kayıt dışı esnaf ve sanatkarların tespit edilip, faaliyetlerinin sonlandırılması için veya faaliyetlerine devam edebilmeleri için yasal yükümlülüklerinin yerine getirmeleri konusunda, ilgili kurumlarla işbirliği yaparak sorunu yerinde çözmeye çalışıyoruz.
2) Gıda sektöründe insan sağlığını olumsuz etkileyen, nerede ve hangi şartlarda imal edildiğini bilmediğimiz gıdaları satanların denetimleri ve ilgili kurumlara bildirimleri yapılmaktadır.
3) Semt pazarında tezgah açan pazarcıların yaptıkları meslekle ilgili oda kayıtları, işyeri ruhsatları ve vergi mükellefi olup olmadıkları araştırılıp, olmayanların pazaryerindeki faaliyetleri sonlandırılmaktadır.
4) İlçemize dışardan gelen seyyar satıcıların, 5362 sayılı meslek kuruluşları kanununa uygun belgelerinin olup olmadığı sorgulanıp, olmayanların ilçemize sokulmaması için yerel yönetimler haberdar edilmektedir.
5) Büyük marketlerin sattıkları ürünler, neredeyse her meslek grubuna hitap etmektedir. Bunların İl Ticaret Müdürlüğü tarafından periyodik olarak denetimleri yapılmaktadır.
6) İlçemizin fiziki konumu itibariyle önem arz eden bir yerde olması bizler için avantaj olup, yöresel ürün pazarlarının kurulması için ilgili mercilere talep ve isteklerimiz iletilmektedir. Bu sayede ilçe halkımıza iş ve istihdam yaratabiliriz.
7) İşyerlerimizin güvenliği açısından, ilçemizin tamamının en ücra köşesine kadar kamera sistemleri çalışır vaziyette olmalıdır.
8) Önümüzdeki yıllarda düzenlenecek olan festivallerde, İpsala’da ve köylerimizde kayıtlı olan esnafımıza stand kiralamada öncelik tanınması gerekmektedir.
9) Karayollarından alınacak izinlerle, gümrük yolu üzerine bilhassa yaz mevsiminde stand kiralamak suretiyle yöremiz ürünlerinden başta pirinç, el işleri, ev ürünleri, yöresel ürünlerin müşterinin ayağına götürülerek esnafımızın satışa sunma imkanı sağlanmalıdır.
10) Şehirlerarası yolcu nakli, şehiriçi yolcu taşıma, öğrenci taşıma, taksicilik ve nakliyecilik yapan esnaflarımızın konaklama, otopark, düzen, araç kalitesi, durak düzenlemeleri en üst düzeyde olmalı ve bu konuda yerel yönetimlerin gerekli hassasiyeti ve takibi yapmaları gerekmektedir.
11) İlçe nüfusumuzun arttırılması ve göçün önlenmesi için yeni projeler üretmeliyiz. Başta konut sayısı arttırabilmek için girişimler yapılmalı. Ayrıca şehirdeki sosyal hayatın kaliteli bir hale getirilmesiyle beraber iş yerlerimizin sayısında artış ve arz talep dengelerinde artışı sağlamalıyız.
12) İpsala’da çalışan fakat çevre il ve ilçelerde ikamet eden vatandaşlarımızın ilçemizde ikamet etmemelerinin nedenlerinin araştırılması ve nedenlerinin tespitiyle birlikte çözüm üretmemiz gerekmektedir.
13) İpsala Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na kazandırmaya çalıştığımız 400 metrekare hizmet binamızın yapımı devam etmekte olup, en güzel şekilde esnafımızın hizmetine sunmak için sonlara yaklaşıyoruz.
14) Ekmek fiyatlarıyla ilgili, fırıncı esnafımızın mağduriyetinin giderilmesi için gerek fırıncı esnafımızla gerekse tarife komisyonlarınla irtibat halinde olarak, yaşanan sorunu çözmeye çalışıyoruz.
15) Pandemi süresince uyulması gereken tedbirler, esnafımıza posta, sosyal medya, mesaj, broşür gibi imkanlarla ivedilikle iletilmektedir.
16) Edirne Valiliği tarafından gönderilen maske, dezenfektan gibi ürünlerin esnaflarımıza teslimi, bizzat odamız tarafından sağlanmıştır.


 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.