Gazete Saros

“Keşan’da, kovid-19 hastası 6 anne doğum yaptı”

SAĞLIK

Keşan Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Recep Vural, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, hastanedeki son durumu aktardı.
Hastanede bu zamana kadar alınan pandemi önlemleri hakkında bilgilendirmede bulunan Vural, pandemi servisine çevrilen bazı servislerin normale döndüklerini kaydederken, vatandaşları da rehavete karşı uyardı.

Keşan Devlet Hastanesi Başhekimi Operatör Doktor Recep Vural, Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Kadir Cemil Demirel, İdari İşler Müdürü Erdi Ertürk, Müdür yardımcıları Hüsniye Çalışkan ve Nurettin Kuşkonmaz, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Füsun Tosun ile birlikte basın mensuplarıyla bir araya geldi.

“Hastanede 7 servis ve 13 oda bulunuyor”
Keşan Devlet Hastanes
i’nde normalde 7 tane servisin bulunduğunu ve her serviste 13 oda ve 23 yatak ile toplamda 299 yatak olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Vural, şunları söyledi: “Mevcut binamızın en üst katı, korona virüsten önce dahiliye ve kardiyoloji servisi olarak planlandı. Fakat, salgının pik yaptığı dönemde, burayı pandemi servisine çevirdik. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği standartlar söz konusu. Ama her hastanenin kendisine ait bir uygulaması da bulunuyor. Mevcut hastanemiz yeni olması nedeniyle, şartlara uygun bir planlama yaptık. 5 ve 6’ncı katlarda pandemi hastalarının olması nedeniyle, asansör hizmet vermiyor. İç asansörler katlara çıkmıyor. Doktor ve hemşirelerimiz için ayırdığımız bu özel alanda kıyafetlerini giyilip, güvenli şekilde bu kattaki hastaların yanına giriliyor.”
Pandemi hastaları azalınca, poliklinik hastaları arttı
Keşan’da pandemi hastalarının azaldığını dile getiren Recep Vural “Pandeminin en yoğun olduğu süreçte, 7 servisin 5’ini pandemiye ayırmıştık. Kalan 2 servisin 1’ini cerrahi servisi yaptık, 1’ini de dahiliye hastalar için ayırmıştık. Hasta sayısı azaldıkça, servis sayısı da azalıyor. Şu anda yoğun bakımda yatanlarla birlikte sadece 20 hastamız bulunmaktadır. Pandemi döneminde hasta olan insanlarımız, hastaneye gelmekte çekiniyorlar ve evlerinde bekliyorlardı. Pandeminin azalmasıyla birlikte, diğer polikliniklerimize gelen hastaların sayısında belli bir artış yaşandı. Haliyle onların da yatışları artmaya başladı. Bundan ötürü de, pandemi sayıları bu şekilde devam etmesi durumunda, bir katımızda bulunan servisimizi normal servise çevireceğiz. Vaka sayıları bu şekilde gittikçe de iki servisimizi normal servise çevirmeyi düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kovid-19 hastası 6 anne doğum yaptı
Hastanenin 4’üncü katının cerrahi servisi olarak kullanıldığını aktaran Recep Vural, “Pandemi sürecinde, bu servisimizi temiz tuttuk. COVİD-19 hastalarını bu kata almadık. Ameliyatlarımızı buraya topladık. Ayrıca, pandemi döneminde, yaklaşık 6 KOVİD-19 hastası anne sezaryen yöntemiyle doğum yaptı. Burada, tüm tedbirler alınarak işlemler yapıldı. Doğum esnasında ve sonrasında annemizde ve bebeğimizde herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Ayrıca 2021 yılı, Edirne’nin ilk bebeği burada dünyaya geldi” şeklinde konuştu.
Yemekhanede pandemi düzeni
Öte yandan hastane personeli arasında virüsün yayılmaması için farklı önlemler aldıklarını belirten Vural, yemekhanede de uygulanan düzeni anlattı: “Hastanede, yemekhanemiz hizmet veriyor; ancak, tüm birimler bir araya gelmemesi için yemek yeme süresi uzatıldı. Her birimin kendi bölümünde yemek yemesi sağlandı. Farklı grupların temasını azaltmaya çalıştık. Yemekhanede, her masada 2 kişi mesafeli şekilde oturtuluyor. Bu konuda gerekli tedbirler alındı.”
Her girişin sorgusu yapılıyor
Yine bulaş riskini önlemek adına hastane girişlerinde, her giren kişiye sağlık sorguları yapıldığını belirten Recep Vural, “Hastaneye gelenlerin girişte öncelikle ateşleri ölçülüyor ve diğer camekânlı bölümde herhangi bir sıkıntılarının olup olmadığı soruluyor. Tat alma, sırt ağrıları, ateş, öksürük gibi belirli semptomların olup-olmadığını soruyoruz. Çünkü bazı hastalar başka şikayetlerden gelip koronavirüs hastası olduğu da ortaya çıkıyor. Bu konuda, herhangi bir şikayet varsa, pandemi polikliniğine yönlendiriyoruz. Herhangi bir sıkıntı yoksa, danışma bölümüne geçilerek, poliklinik hizmetleri verilmeye başlanıyor. ” şeklinde konuştu.
Sığınaktaki yoğun bakım temiz hastalara hizmet veriyor
Hastanenin alt katındaki sığınağın da yoğun bakım olarak hizmet verdiğini ifade eden Vural, “Buradaki yoğun bakım servisimiz, 8 yataklıdır. Burayı uygun havalandırma şartların yaratarak hizmete açmıştık, artık burada KOVİD-19 olmayan hastalarımız kalıyor.” dedi.
“Kurallardan hiçbir zaman ödün verilmemeli”
Son olarak vakaların azaldığını ancak bu durumun rehavete dönüşmemesi için ellerinden gelenleri yapmaya devam edeceklerinin altını çizen Vural, diğer yandan da vatandaşları uyardı. “
Salgında en önemli konu kurallara uyulmasıdır. Kurallara uyulmaması durumunda, eski günlere dönülür. Hasta sayısı azaldığı için gevşeme gibi bir durumun olmaması lazım. Hasta sayısı azalmış olabilir ama kurallara uyulmazsa, yine kötü günlere dönülür. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına mutlaka uyulmalı. Sağlık Bakanımız, bıkmadan usanmadan yaklaşık 1 yıldır her akşam kurallara uyulması gerektiğini söylüyor. Kurallar çok önemli. Kurallara uymayanların sıkıntı yaşayacaklarını gördük. Bundan ötürü de, kurallardan hiçbir zaman ödün verilmemeli. Ödün verilmediği sürece, biz bu hastalığı yeneceğiz. Aşıların gelmesiyle birlikte bu hastalığın üstesinden Allah’ın izniyle geleceğiz.”

Recep Vural, hastanenin diğer katlarını da, gezdirerek, verilen hizmetler hakkında bilgilendirmede bulundu.
Vural, sözlerini, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nüzü şimdiden kutluyorum. Sizlere bu konuda teşekkür ediyorum.” diyerek tamamladı.

Kaynak: Keşan Online

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.