Gazete Saros

“Önceliğimiz hızlı değil, güvenli sürüş”

SAĞLIK

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü İl Ambulans Servisi Başhekimliği’ne bağlı, İpsala 112 Acil’de ambulans sürücülüğü görevini sürdüren Feride Çabukel, bir kadın olarak, birçok erkeğin bile yapmakta zorlandığı işinde, dikkatli ve güvenli sürüşüyle, bu mesleği seçmek isteyen genç kızlara da örnek oluyor.

“İNSANLARA YARDIM ETMEYİ SEVEN BİRİYİM”

Kadınların, toplumda birçok konuda başarılı olacağına vurgu yapan Çabukel, kendini şöyle tanıttı: “Adım Feride Çabukel, 1990 Uzunköprü doğumluyum. Ailemle Uzunköprü’de yaşıyorum. Şu anda İpsala 112 Acil Servis’te çalışıyorum. Ambulans sürücüsüyüm. Feride, güleryüzlü, eğlenceli, merhametli, insanlara yardım etmeyi seven, biridir.”

“İŞİMİ SEVEREK YAPIYORUM”

Sağlık Meslek Lisesi mezunu olduğu için ambulans sürücülüğünü seçtiğinin altını çizen Feride Çabukel, şöyle dedi: “ Sürücülüğü seviyorum. Sağlık ekibinin bir parçası olmak güzel bir duygu. İşimi severek yapıyorum. Evet zor bir iş ama her işin bir zorluğu var. Kadın olarak da zor ancak ben, kadınların her zorluğu yenebildiklerini düşünüyorum. Bildiğiniz gibi, kadın – erkek eşitliği var. diye düşünüyorum. “

“İŞİMİZDE RİSK ÖN PLANDA”

Yaptığı işin zor yanları olmasına karşılık, özgüveniyle birçok sorunu aştığına vurgu yapan Çabukel, “Mesleğimi genç kızlara tavsiye ediyorum. Kadınlar hayatın her alanında ön plana çıkmalıdır. Öz güvenli olmalı ve bu işi yapacaklarına inanmalıdır. İşimizde risk ön planda, sürekli dört teker üzerinde gidiyoruz. Önceliğimiz kendi güvenliğimiz. Ekibimizle, hasta ya da yaralıyı güvenli bir biçimde en yakın hastaneye ulaştırmak. Ambulansı hızlı değil, güveli bir biçimde kullanmalıyız. Ambulansta önemli olan hız değil, güvenli bir biçimde ulaşımı sağlamak.” dedi.

“VAKAYA HAZIR ŞEKİLDE BEKLİYORUZ”

Her güne aynı inanç ve sevgiyle başladığını kaydeden Çabukel, bir iş günün şu şekilde özetledi: “İş günümüz sabah nöbete gelmemizle başlıyor. Nöbetten çıkan arkadaşla devir teslim yapıyor, ambulans kontrolüyle devam ediyoruz. Vakaya hazır şekilde bekliyoruz.”

“EN BÜYÜK YARDIMCIM ERKEK MESLEKTAŞLARIM”

Feride Çabukel, sözlerini söyle sürdürdü: “Görevim sırasında en büyük yardımcım, ekip arkadaşlarım ve erkek meslektaşlarım. 6 yıldır görev yapıyorum. Benim için ellerinden geleni yapıyorlar. Özgüvenimi onlar sayesinde kazandım.”

“PANDEMİDE GÖREVİMİZ DAHA DA ZOR”

Son bir yıldır, dünyada olağanüstü koşullar yaşandığını ve insanların zor koşullar altında yaşam savaşı verdiğine de dikkat çeken Çabukel, “Pandemi döneminde görevimiz daha da zor. Özellikle tulumlar içinde çalışmak, bizi bayağı zorladı. Ancak, tedbirlere uyulduğu zaman, vaka sayılarında düşüş yaşanıyor. Buna seviniyoruz. İnşallah pandemiden sonra daha da güzel olacak. Vatandaşların; maske – mesafe ve temizlik kurallarına uymaları gerekiyor. Önce kendilerini, sonra ailelerini düşünsünler. Yasaklara uymaları gerekiyor.” Şeklinde görüş belirtti.

“GÖZLERİMİN ÖNÜNDE, ARAÇTA YANAN KAZAZEDEYİ UNUTAMADIM”

Hergün birçok vakayla karşılaşan Feride Çabukel, “Unutamadığınız anılarız var mı?” şeklindeki sorumuzu şu şekilde yanıtladı: “Unutamadığım olaylara gelince, pek çok var ancak özellikle bir tanesine değineyim. Bir sabah Keşan’a seyir halindeyken, önümde bir kaza oldu. 20 yaşında bir delikanlı, Paşayiğit yakınlarında bir trafik kazası geçirdi. Kazazede yanan araçtan çıkamamış ve feci şekilde can vermişti. Uzun süre o çığlıkların etkisinde kaldım. Durdum, otomobilden indim ama hiçbir şey yapamamamın üzüntüsünü yaşadım. Aracın kapıları kilitli olduğu için, kazazedeyi dışarıya çıkaramadık.

“AMBULANSTA BAYAN SÜRÜCÜ GÖRENLER, ŞAŞKINLIĞINI GİZLEYEMİYOR”

Onu hergün İpsala ve Keşan’ın cadde ve sokaklarında gören vatandaşlar ise şaşkınlığını gizleyemiyor. Bazıları gıpta ile bakarken az bir kesimde ise, şeklinde düşünüyor. Feride Çabukel, kendisine yönelen ilgi ve bakışları şu şekilde yorumluyor: “Ambulansta vatandaşlar bir bayan sürücüyü görünce önce çok şaşırıyor. Olay yerine gittiğimizde de aracı benim kullandığımı görüp hayret ediyorlardı. Ancak ambulansa hakim olduğumu gördüklerinde, güzel geri dönüşler aldım. Hatta, erkek sürücülerden daha başarılı olduğumu söyleyenler de oldu. Önce korktuklarını ancak, aracı daha güvenli kullandığım için bu korkularının hemen giderildiğini ifade ettiler.”

“BAZEN EKİPTE 3 BAYAN OLUYORUZ”

Sağlık gibi önemli bir konuda kadın – erkek ayrımcılığı yapılamayacağına dikkat çeken Çabukel, “Ancak işimizde kadın – erkek ayrımı yok. 3 kişilik bir ekibiz. Bazen 3 bayan olarak da çalışıyoruz. Bu durumun toplumda bir özgüven yarattığını düşünüyorum.” Şeklinde vurgu yaptı.

“2 KEZ DARP EDİLDİM”

Kadın olmanın yanısıra, 112 Acil’de çalışan bir kadın olmasının, beraberinde sağlık çalışanlarına taciz ve şiddeti de getirdiğine kayıt düşen Feride Çabukel, şunları söyledi: “Ben de 2 kez böyle bir durumla karşı karşıya kaldım. Hasta yakınlarının nasıl bir psikolojide olduklarını biliyoruz. Ancak, önemli olan hastanın kendisi. Yakınları bize müdahale etmek yerine bir an önce hastayı en yakın hastaneye ulaştırmamıza yardımcı olmalılar. Ambulansa birden fazla hasta yakını binmek isteyince sorun yaşıyoruz. Ambulansa en fazla 1 hasta yakını binebilir. Türkiye’de sadece ben değil, birçok sağlık çalışanı darp ediliyor. Çok üzülüyoruz.”

“EN ÇOK TIR ŞOFÖRLERİ KAVŞAKTA AMBULANSA YOL VERMİYOR”

Trafikte ambulans sürücülerinin ne gibi zorluklar yaşadığı yolundaki sorumuzu cevaplayan Çabukel, şehiriçi trafik sıkışıklığının yanısıra, şehirlerarası yollarda en çok TIR şoförlerinden yakındı. “Trafikte genellikle zorlanmıyoruz. Özellikle şehiriçi trafikte sıkışıklık yaşıyoruz. Ambulansa yol veren sürücüler var. Yol vermeyenler de var. Özellikle panik yapıp yol veremiyorlar. Seyir halindeyken ilerlemesi gerekirken, aniden fren yapıp önümüzde duran sürücüler oluyor. En büyük korkumuz ise TIR’lar. TIR sürücüleri genellikle kavşaklarda durmuyor, sadece yavaşlıyor. Araçlarının büyüklüğüne güveniyorlar. Ancak biz ambulans sürücüleri kavşağa gelince mutlaka duruyoruz. Geçiş üstünlüğümüz var ama diğer sürücüler yol verdiğinde bunu kullanabiliyoruz. Ambulans deyince insanların aklına hemen, hızlı kullanmak geliyor. Ancak önceliğimiz hızlı değil güvenli kullanmak. Bazı yerlerde 70 Km hız sınırı var. Ambulansta hasta yokken bu kurala uyuyoruz, hasta yokken de ambulansın bir azami hız sınırı var. Onu da aşmıyoruz.”

“HAYALİM POLİS OLMAKTI”

Feride Çabukel, mesleki hayalini şu cümlelerle dile getirdi: “Hayalimdeki meslek 112 Acil ambulans sürücüsü olmak değildi. Polis olmak istiyordum. Babamın isteği üzerine sağlık meslek lisesine gittim. Araç sürmeyi sevdiğim için ambulans sürücülüğüne geçtim. İşimiz severek yapıyorum. Polislik de güzel, tüm meslekler de güzel ama mesleğini severek yapmak çok daha güzel.”

“İLERİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ EĞİTİMİ ALIYORUZ”

Çabukel, ambulans kullanımına yönelik mesleki deneyim ve başarılarını dile getirerek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ambulans kullanmak için ileri sürüş teknikleri alıyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın düzenli olarak yaptığı, ASTE (Ambulans Sürüş Teknikleri) eğitimimiz var. Bu eğitimleri düzenli olarak alıyoruz. Ambulansı daha güvenli sürme eğitimi almadan kimse direksiyonun başına oturamaz. Bizim için zorlu ve güzel bir eğitim oluyor. Lastik değişiminden, araç arızasına, kış dönemi araç kullanma zorluklarına, dar yerlerde araçla manevra yapabilmek gibi konulara değiniliyor. Slalom dediğimiz, aracı devirmeden geçtiğimiz bir mekanizma var. Güvenli fren mesafesi de önemli. Kısaca pekçok eğitim alıyoruz. Geçen yıl bu yarışmada 3. oldum.”

SONAY CAN

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.