Gazete Saros

‘Sıtma hastalığı nedir ?’ (Dr. Ali Haydar Yıldırım)

SAĞLIK

İnsanlık, yüzyıllar boyunca sayısız bulaşıcı hastalıkla mücadele etmek zorunda kalmış ve bu hastalıkların etkin tedavisi bulunana kadar birçok kişi hayatını kaybetmiştir. Sıtma, geçmişi oldukça eskiye dayanan ve maalesef 2021 yılında dahi ölüme neden olabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) güncel verilerine göre, sıtma paraziti nedeniyle 2018 yılında 228 milyon kişi enfekte olmuş ve yaklaşık 405 bin kişi hayatını kaybetmiştir. Yaygın olarak tropikal ve subtropikal bölgelerde görülen sıtma vakalarının daha çok Afrika kıtası için tehdit oluşturduğu söylenebilir. Ülkemizde ise 2010 yılından itibaren yerli sıtma bildirimleri nadir olarak Doğu ve Akdeniz Bölgelerinde görülmektedir.
SITMA NEDİR ?
Sıtma, insanlara tek hücreli Plasmodium paraziti aracılığıyla bulaşan ve bazı durumlarda ölümcül olabilen ateşli bir hastalıktır. Birçok hastalıkla ortak belirtileri olması nedeniyle sıtmanın ne demek olduğunu bilmek tanı ve tedavi süreci açısından oldukça önemlidir. Sıtma, enfekte dişi Anofel cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla insanlara bulaşır.
Hastalık gün aşırı periyodik ateş nöbetleri ile kendini belli eder. Tanı ve tedavisi için uzmanlık alanı olan hekime başvurmak önemlidir. Genellikle iki haftalık tedavi ile iyileşme olur. Korunmak için aşı mevcut değildir. Sivri sinekle toplumsal mücadele ve sivri sinekten kişisel korunma yöntemleri aynı zamanda kişiyi Sıtma Hastalığından korumak için yapılması gerekli önemli tedbirlerdendir.

Dr. Ali Haydar YILDIRIM

Enfeksiyon Hastalıkları ve

Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.