Bakhramov konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, sülük tedavisinin, spor yaralanmalarının iyileşmesinde hızlandırıcı bir rol oynadığını ifade ederek, sülüğün salgıladığı enzimdeki biyoaktif maddelerin kan damarlarını genişlettiğini ve bu sayede tedavinin hızlandığını belirtti. Saidamir Bakhramov, spor yaralanmalarının; vücudun, iskelet, kas ve sinir sistemlerinde hasar meydana getirdiğini, sülüğün tedavide iki aşamada kullanıldığına dikkat çekerek, şöyle dedi: “Tıbbi sülükler, öncelikle yaralanma sırasında meydana gelen, iltihabı emerek şişkinlikleri giderir, öte yandan ise salgıladığı enzim sayesinde sinerjistik olarak vücudun kan dolaşımını düzenleyerek, doğal iyileşme faaliyetlerini destekler. Bu sayede tedavide çifte fayda sağlanır.”
Öte yandan konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz, profesyonel futbol liglerinde uzun süre masörlük yapan Serbülent Dalkıran da sülük tedavisinin spor yaralanmalarında kullanılmasının doğru olduğunun altını çizdi. Dalkıran, kemiklerde meydana gelen hasarlarda sülük enziminin etkili olduğunu, sülüğün yaralanan bölgesindeki ödemi, ağrıyı ve şişmeyi engellediğini belirterek, akut spor yaralanmalarında birkaç seans tedavi ile başarılı sonuçlar alındığını söyledi.
Spor yaralanmalarında alternatif sülük tedavisi
Spor yaralanmalarında alternatif sülük tedavisi
Gazete Saros Gazete Saros
SAĞLIK
Sonay Can İpsala’nın Yenikarpuzlu beldesinde faaliyet gösteren MS Leeches Sülük Üretim Çiftliği İmtiyaz Sahibi, Özbekistan uyruklu Saidamir Bakhramov, spor yaralanmalarında, tıbbi tedavi yöntemlerine alternatif olarak sülükle yapılan uygulamaların da kullanıldığını ifade etti.
Paylaş: