İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir, buğday fiyatlarının bir an önce açıklanması gerektiğini ve açıklanacak fiyatında çiftçileri mağdur etmeyecek miktarda olması gerektiğini söyledi.
TÜRKİYE’DE HUBUBAT PİYASASI DA DÜNYADAKİ PAZARDAN ETKİLENMEKTEDİR
Başkan Demir, "Uluslararası Hububat Konseyince, 2021 yılı dünya buğday üretiminin 790 milyon ton seviyede ve stok devrinin 300 milyon tonun üzerinde, mısır üretiminin 1 milyar 193 milyon ton, stok devrinin 250 milyon tonun üzerinde, soya fasulyesi üretiminin ise 383 milyon ton, stok devrinin 50 milyon tonun üzerinde olacağı öngörülmektedir.
2021 yılında Pandemi etkisinde ki dünya hububat piyasasında üretim sıkıntısı görünmese de tedbir olarak büyük üretici aktör devletlerin, ithalat şartlarını zorlaştırması hububat piyasasının yükselmesine sebep olmaya başlatmıştır. Ne tekim son günlerde dünya piyasalarında buğday ton fiyatları 280 dolara çıkmıştır. Keza ayçiçeği ton fiyatı 750 doları aştı. Türkiye de hububat piyasası da dünyadaki pazardan etkilenmektedir. Üstelik son 9 aylık dönemde İç Anadolu'da kuraklık buğday rekoltesini etkilemiş ve bu yıl üretim bir milyon tondan daha az olacağı hesaplanmaktadır. Bu yıl iç piyasada işleme dahil 9 milyon 750 bin ton buğday, 890 bin ton arpa, 2 milyon 073 bin ton mısır, 2 milyon 946 bin ton soya fasulyesi, 1 milyon 146 bin ton ayçiçeği tohumu ithalatı gerçekleştirildi" dedi.
MÜTEAHHİTLERE AYRILAN BÜTÇE İLE KIYASLANDIĞINDA TARIM KESİMİ MAĞDUR EDİLİYOR
Ülkemizdeki hali hazırdaki buğday fiyatlarına bakıldığında, yeni piyasa fiyatının, TMO’nun şu anki satış fiyatları olan ton başına 2.050-2.150 lira aralığında beklendiğini kaydeden başkan Demir, "Buda geçen yıla göre yüzde 25-30 artış demektir. Şayet bu civarda fiyatlar açıklanırsa üreticilerin girdi maliyetlerine göre beklentileri ton başına 2.200-2300 lira olmasıdır. Fiyatlara tepki gösterebilecek, aksi halde dünya fiyatları ve ithal maliyet fiyatları mukayese edildiğinde üretici çiftçilerin tepki göstermeleri kaçınılmazdır. 2021 bütçesinde çiftçiler için tarımsal desteğe ayrılan 23 milyar TL, Yap İşlet Projeleri için müteahhitlere ayrılan 31 milyar TL ile mukayese yapıldığında tarım kesiminin mağdur olduğu çok açıktır. Pandemi döneminde gıdanın artan önemi göz önüne alınarak tarım kesiminin desteğinin arttırılması çok nettir. Her ne kadar Trakya çiftçisi yağışlar dolayısıyla İç Anadolu'ya göre şanslıda olsa kayıplarının kapanması kolay gözükmüyor. Buğday hasadı başlamadan bakanlığın buğday alım fiyatını açıklamasında fayda var" şeklinde konuştu.
DESTEKLER ZAMANINDA VE GEREKLİ ORANLARDA VERİLMİYOR
Üreticinin mağduriyetini dile getiren başkan Demir, "Üreticiye sorduğumuzda “Ne eksek elimizdeyken maliyetine satamıyoruz, ürünlerimiz tüccara geçince fiyat epey artıyor. Destekler zamanında ve gerekli oranlarda verilmiyor. Buğday, Çeltik fiyatı, çiftçinin girdileri olan gübre, mazot, zirai ilaç, tarımsal ekipman vs, fiyat artışları göz önünde bulundurulup, ithal ederek yabancı üreticilere ödediğiniz fiyatların altında olmamalıdır. Çiftçinin BUĞDAY fiyatı beklentisi 2,30 TL, ÇELTİK, (Luna Cinsi) 4.50 TL’dir. Bu rakamların altında kalacak fiyat az sayıda kalmış ve zor şartlarda üretim yapmaya çalışan üretimi de, üreticiyi de bitirir. 5-10 gün içinde fiyat açıklaması yapılacak ve bizim beklentimiz bu rakamlar olmalıdır" ifadelerini kullandı.
Buğday hasadı başlamadan alım fiyatları açıklanmalı
Buğday hasadı başlamadan alım fiyatları açıklanmalı
İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir, "2021 bütçesinde çiftçiler için tarımsal desteğe ayrılan 23 milyar TL, Yap İşlet Projeleri için müteahhitlere ayrılan 31 milyar TL ile mukayese yapıldığında tarım kesiminin mağdur olduğu çok açıktır. Salgın döneminde gıdanın artan önemi göz önüne alınarak tarım kesiminin desteğinin arttırılması çok nettir. Her ne kadar Trakya çiftçisi yağışlar dolayısıyla İç Anadolu'ya göre şanslı da olsa kayıplarının kapanması kolay gözükmüyor. Buğday hasadı başlamadan bakanlığın buğday alım fiyatını açıklaması gerekmektedir" dedi.