Gazete Saros

Saros Körfezi’nde 10 bine yakın ağaç kesilecek

YAŞAM

Saros Körfezi'nde ağaç kıyımı..

Saros Körfezi’nde, bilirkişi raporuna ve bölge halkına rağmen BOTAŞ tarafından ısrarla yapılmak istenen FSRU Likit Doğalgaz Taşıma ve Yükleme Limanı Projesi’nde yeniden hazırlanan ÇED raporunda bölgede yaklaşık 7 bin 591 ağacın kesilmesinin planlandığı belirtildi.
Raporda ayrıca orman tahribatının önüne geçmek amacıyla kesilecek ağaçların 10 katı ağacın da dikileceği ifade edildi.

Saros Körfezi’nde yapılmak istenen FSRU Likit Doğalgaz Taşıma ve Yükleme Limanı Projesi’nde bilirkişinin olumsuz görüş vermesine ve bölge halkının ÇED iptal davasını kazanmasına rağmen 2009/7 genelgesi kapsamında BOTAŞ tarafından yeniden hazırlanan ÇED raporunda önemli bilgiler yer aldı.
Saros Körfezi’ne kıyısı bulunan Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere ve Gökçetepe arasındaki sahilde BOTAŞ tarafından yapılması planlanan proje için İnceleme Değerlendirme Komisyon (İDK) toplantısı yapılacağının duyurulmasıyla birlikte hazırlanan ÇED raporunda, ormanlık alanın kullanılmasına dair yaklaşık 7 bin 591 ağacın kesileceğinin hesaplandığı belirtildi.
12,92 hektarlık orman kullanılacak
Söz konusu raporda, kara boru hattının 12,92 hektardan oluşan ormanlık alan içerisinde yer alacağı vurgulanarak, “Proje kapsamında kurulacak kara boru hattının 12,92 ha’lık kısmı orman sayılan alanlar içerisinde kalmaktadır. Bu alanlar için 6831 sayılı Orman Kanununun 17. Maddesi hükümleri doğrultusunda gerekli izinler alınacaktır.52,3 ha’lık proje alanın karada kalan 9,1 ha’lık büyüklüğe sahiptir. Karada kalan kısmın tamamı ile kara boru hattının büyük bir bölümü diğer araziler olarak sınıflandırılan alanlardan oluşmakta olup bu alanlar işlemeli tarıma uygun olmayan veya sınırlı olarak uygun olan arazilerle orman rejimindeki arazileri kapsamaktadır. 52,3 ha’lık proje alanında orman alanları yer almamaktadır. Ancak proje kapsamında inşa edilmesi planlanan 17.121 m uzunluğundaki kara boru hattının 12,92 ha’lık kısmı orman alanları içerisinden geçmektedir. Saros FSRU Gemi İskelesi proje alanı için T.C. Orman Genel Müdürlüğü Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü İzin ve İrtifak Şube Müdürlüğü tarafından verilen ÇED İnceleme ve Değerlendirme Formuna göre proje alanının karada kalan kısmı ve kara boru hattının kapladığı alanlar 37,81 ha’dır. Bu alan içerisinde orman sayılan alanlar 12,92 ha olarak belirlenmiştir” denildi.
“Orman tahribatını önlemek için orman yolu kullanılacak”
Projenin kara kısmında yer alan boru hattının 17 bin 121 metre uzunluğunda olacağı, kurulacak olan boru hattının geçişi için ormanlık alanın kullanılmasına dair gerekli görüşlerin alındığı ifade edilerek, şöyle denildi: “Proje kapsamında FSRU gemisinden alınacak doğalgazın transferinin yapılacağı boru hattı, proje alanı içerisinde başlayarak yaklaşık 17.121 m uzunluğunda olacaktır. Kurulacak kara boru hattının 12,92 ha’lık kısmı orman alanları içerisinden geçmektedir. Orman alanlarına denk gelen boru hattının geçişi 6381 sayılı Orman Kanununun 17. Maddesi ve uygulama yönetmeliği çerçevesinde yapılmıştır. Gerek izin dosyaları hazırlanarak Tarım ve Orman Bakanlığı - Orman Genel Müdürlüğünün ilgili birimlerine sunulmuştur. Orman Genel Müdürlüğü mevzuat kapsamında ilgili kurum ve kuruluşlardan gerekli görüşleri yazılı olarak istemiş ve almıştır. Kara boru hattı güzergahı belirlenirken, zorunlu olarak geçmekte olduğu orman kısmında orman tahribatını önlemek ve ağaçların kesilmemesi amacı ile kara boru hattının olabildiğince orman yangın önleme şeridinden, orman yolu kenarından veya yola yakın olarak geçmesine dikkat edilmiştir. Proje kapsamında olası orman yangınlarına karşı gerekli tedbirler alınacaktır”
7 bin 591 ağacın çoğunluğunu kızılçamlar oluşturuyor
Projede kesilmesi ön görülen 7 bin 591 ağacın kızılçam ağacı olduğu ve bölgedeki orman bitki örtüsüne zarar gelmemesi adına çalışma yapıldığı aktarılan raporda, “Proje sahasındaki ağaçlar hakkında bir çalışma yapılmış olup yaklaşık 7591 adet ağaç hesaplanmıştır. Söz konusu hesaplama tablosu aşağıda verilmektedir. Yaklaşık 7591 adet ağaç içerisindetaşınamayacak durumdaki ağaçlar kesilecektir. Keşan İşletme Müdürlüğü Çamlıca ve Korudağ İşletme Şefliği Amenajman Planı Meşçere Tanıtım tablolarından alınan verilere göre toplam yaklaşık 3100 adet ağırlıklı Kızılçam olmak üzere Sapsız Meşe, Macar Meşesi ve Karaçam ağaçları kesilecektir. Proje kapsamında kesilecek ağacın 10 katı ağaç dikilecektir” denildi.
Proje alanı yanık ormanlık alanmış
Kara boru hattı inşası aşamasında Orman Genel Müdürlüğü’nden izin alınacağı ve proje alanının yanık orman alanlarında kaldığı belirtilen raporda “52,3 ha’lık proje alanında 6831 sayılı Orman Kanunu gereğince orman alanları yer almamaktadır. Proje kapsamında inşa edilecek kara boru hattının belli kısımları orman sayılan alanlar içerisinden geçmektedir. Kara boru hattı inşası aşamasında kullanılacak orman alanları için kamulaştırma söz konusu değildir. Boru hattının kaplayacağı orman alanları için 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 17. Maddesi kapsamında gerekli izinler alınacaktır. İzin iş ve işlemleri Orman Genel Müdürlüğünün ilgili talimatları doğrultusunda yürütülecektir. Gerekli izinlerin alınması sonrasında sahada çalışılacaktır.
ÇED İnceleme ve Değerlendirme Formunda proje alanının yanık orman alanlarında kaldığı, ÇED Yönetmeliği ve 6831 Sayılı Orman Kanunu kapsamında yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda ÇED İnceleme ve Değerlendirme Formunda belirtilen hususlar doğrultusunda makamında uygun görmesi kaydıyla ormanlar ve ormancılık çalışmaları üzerinde verilecek iznin olumsuz etkisinin olmayacağı belirtilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Yorumlar (37)

Kıymet 5 Yıl Önce

Saros körfezi kendi kendine temizleyen birkaç doğa harikasından birisi BU BİR DOĞA KATLİAMIDIR VE ONAYLAMIYORUM SAROZUMUZA DOKUNMAYIN

Necla arslan 5 Yıl Önce

Onaylamıyorum yeşillik olan ormanlarımıza dokunma asla onaylamıyorum

Serkan Karabekiroğulları 5 Yıl Önce

Eğer bu proje gerçekleşirse saros a çok yazık olacak uzun yıllar sonucunda oluşmuş doğal yaşam ve güzellikler telafisi mümkün olmayan zararlar göreceğini düşünüyorum umarım gerçekleşmez

Sevim Ayışığı 5 Yıl Önce

Talan etmedik yer bırakmayacaklar. Yazıklar olsun

Enver Soğuksu 5 Yıl Önce

ONAYLAMIYORUM. Daha uygun olan boğezın ağzında ana yola yakın daha az masraflı ve ulaşım kolay olan mevkilerdir.

İsmail Kaba 5 Yıl Önce

Kesilecek agaç sayısı en az 3misidir. Onlar 15 cm çapın altındakileri saymıyorlardır.

Salih Erinç eğilmezbaş 5 Yıl Önce

Bir tek Saroz kaldı alın onu ananızın A...... somun

Davut 5 Yıl Önce

Yaziktir bu agaclara,dogaya..Cocuklarimizin gelecegiyle oynamayin..Dünyanin hicbir ülkesinde böyle rahat agac kesemessiniz..10 katini dikseniz ne olacak,onlarin bu hale gelmesi icin en az 30-40 sene lazim..Rezillik..!!!

Ayse Suel 5 Yıl Önce

yine doga katliami

Seval Atılır 5 Yıl Önce

Atatürk bir ağaç için Yalova'da binayı kaydırmış. Hiç mi yer bulunamıyor, biraz daha araştırılmalı..

Marietta Aksoy 5 Yıl Önce

Sarozumuza dokunmayın .

Metin Ersoy 5 Yıl Önce

TABİATIN DÜNYADAKİ EŞSİZ DENİZLERİNDEN İKİNCİ (KENDİ KENDİNİ) TEMİZLEYEN BU GÜZELİM SAHİLİ KİRLETMEYELİM.EVLATLARIMIZA KİRLİ BİR KIYI ŞERİDİ YERİNE TEMİZ BİR DENİZ BIRAKMAK İÇİN HAYIR DİYORUM.

Dicle demirhan 5 Yıl Önce

Onaylamiyorum durdurulsun. Bu katliam

Fikret özkan 5 Yıl Önce

Keşan halkı buna buna izin vermez bu yapılırsa ağaç katliyamınin yanında körfezde kullanılamaz yani orada denize girilemez.hayır diyorum.sonra sahilde orman olmayan açık alanlar var oralarda olamazmı?

Ayhan E Teoman 5 Yıl Önce

En temiz körfez Senede üç kere kendini doğal temizliyor Bu körfez ziyan edilirmi

Kebriye Gülşen 5 Yıl Önce

Saroza dokunma

Kebriye Gülşen 5 Yıl Önce

Saroza kirletme sarozu halkına Burak’ın

Filiz Oral 5 Yıl Önce

Çok yazık olur Onaylamıyorum

Özgür ONUR 5 Yıl Önce

Güzel olan bir yeride yok etmeyin yeter yahu

Burhan 5 Yıl Önce

Sadece ağaçmı saros körfezi dünyadaki en kaliteli karideslerin çıktigi yerlerden biri onlarda telef olacak..

Türkan Kilkis 5 Yıl Önce

Doğa katliamını onaylamiyorum

İrfan Tömekçe 5 Yıl Önce

Kesinlikle onaylamıyorum.Bu doğa harikası yeri tahrip etmek asla geri dönüşü olmayacak bir hata ve hainlik olur.

Sermin Tezuysal 5 Yıl Önce

Yani dünyanın 2 ci efsane denizini bitirme planı bu olsa gerek yokmu Çevreyi Koruma Dernekleri ormanda yatsınlar ve bu kıyıma mani olsunlar

Bedish.ka 5 Yıl Önce

Sanki bütün doğal güzellikleri yok etmeye and içmişler. Her zerremizi paraya çeviriyor. Tabiat Allahın tezahürüdür. Parayatapanlar tabiatı sevmez...

Faruk Yardımcı 5 Yıl Önce

Boyle guzel bir denizin mahvolası utanç verici dir

Özay Erkılıç 5 Yıl Önce

Bunların tek bildiği inşaat oraları mütahitlere verip kimbilir ne kadar kar edecekler ONAYLAMIYORUM

Ahmet 5 Yıl Önce

Habere bir harita koyup hattı gösterseydiniz keşke.

Bahar Özel 5 Yıl Önce

Ahhh yazıkkk,Oraları cennet gibi,,Orman ve önü cam gibi deniz,Yazık ediyorlar

Zehra Saysr 5 Yıl Önce

Ağaç kıyımına son verin

Yıldıray pazarlı 5 Yıl Önce

Sattılar sarozu da birileri birilerinden faydalanmak için geçmişini unuttu geleceğini unutturdu satın bakalım sırada ne var satacak.....

İsmail Pirikoğlu 5 Yıl Önce

O proje saros’u öldürecek.tankerler gemiler satışa daima yasak olmalı....

Cem Yurtsever 5 Yıl Önce

Bilirkişi raporuna ve bölge halkına rağmen CED raporuna sığınarak ağaç ve doğa katliamı yapmanin telafisi imkansız sonuçlarını görmemek için kör olmak lazım bu amaçla ülkenin karadenizinden başlayıp tüm güzellikleri doğayı tahrip ettiniz doymadınız rant icin ne bitmez doğa,vatan dusmanliginiz varmış bir bitin artik.

Aysel Gezgin 5 Yıl Önce

Ormanlarımız milli varlığımızdır....Lütfen ormanlarımızdan vazgeçmeyelim..

ayhan okyar 5 Yıl Önce

o kadar musait yerler var niye ormanda. saroz ormanları cennettir dokunmayın kardeşim yola yakın depolama yapmaya uygun bir sürü yer var sonuc ta gemi gelecek gazı bosaltacak

MEMDUHA AYSE TEZCAN 5 Yıl Önce

ONAYLAMIYORUM

Selatin Başaran 5 Yıl Önce

Ağaç katliamı ayrı , deniz kirlenmesi ayrı olacak. Kesimine izin verilen ağacın en az on katı fazla ağaç kedilecek ve orman zarar görecek. Kesim değil ağaç katliamı olacaktır. Denize gelince LÜTFEN yapmayın. Kendi kendini temizleyen dünyada ender denizlerden SAROS KÖRFEZİ bir o kadarda balık çeşitleri var. SAROZ KÖRFEZİNİ KİRLETMEYİN.

Aja Olker 5 Yıl Önce

Daha uygun anayola yakin bolgeler varken doğayı katletmeyin, içimiz acıyor, yeter artık yeter verdiğiniz zarar.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.