Edirne Kahveciler ve Gazinocular Odası Başkanı Hakan Gönay, korona virüsle mücadelenin sadece kıraathaneleri kapatmakla olmayacağını belirterek, borçlarının ödenmesi için nakdi yardım beklediklerini söyledi.
Koronavirus pandemisinde ilk kısıtlamaya giren kıraathanelerin artık dayanacak gücü kalmadığına dikkat çeken Edirne Kahveciler ve Gazinocular Odası Başkanı Hakan Gönay; “Esnafın iş yerleri kapandıktan sonra yapılandırmanın da bir anlamı yok. Gelir olmayınca gideri karşılama gibi bir durum olamaz. Eğer eski yasaklar devam ederse ki öyle gözüküyor. Geçen dönem faturaları okumaya gelmeden ortalamayı baz alacağız derlerse geçen dönem biz bu konuda çok büyük sıkıntılar yaşadık. Yine aynı uygulamalar gelecekse esnaf henüz kendini toparlayamadı. Eski yasakların getirdiği o ekonomik sıkıntıyı atlatamadı. Bunun üzerine birde sigara kısıtlaması, saat kısıtlaması geldi. Oyun kısıtlaması zaten vardı. Bu kısıtlamalarla işler daha da düştü. Bu işin toparlanması ekonomik olarak, hibe nakdi yardım yapılmadığı sürece bizim küçük esnafımızın işletmelerinin ekonomisi düzelmesi imkansız” dedi.
Bu kısıtlamanın sadece bize olmasın top yekun olsun diyen Gönay; “Kredi verilmesi bir çare değil, bu işler kredi ile düzeleceğine inanmıyoruz. Sonuçta borç para alıyorsun faizsizde olsa geri ödüyorsun, küçük esnafımız işini bu şekilde düzeltemez. İlk kapatma işlemi kıraathanelerden başladı, bu kısmı bir önlem. Bu önlem virüsü önlemeye yeterli olmayacak. Bu iş daha da ileriye gider. 31 Aralık’a kadar geçici bir süre kapatıldı ama kış döneminde bu işlerin açılacağını düşünmüyoruz. İşyerlerimizi açık olduğu sürece de sıkıntılar devam etti. Bu süreçten sonrada umudumuz daha da azaldı. Sürenin 40 gün kapalı kalacağını düşünmüyorum. Önümüzde ki yılın mart ayına kadar bu iş sarkar. Bu iş kolay düzelecek gibi gözükmüyor ama bu iş bizim iş yerlerini kapatmakla da düzelecek gibi gözükmüyor. Bu iş çok büyük. Topyekun bir tedbir lazım. Öyle bir tedbir alınsaydı bunu kısa sürede atlatırdık. Vakalarda çok büyük artış var. Edirne’de riskli illerden biri oldu. Kısıtlamalar yeterli değil. Biz tedbir bekliyorduk ama daha geniş tedbir bekliyorduk. Devlet ekonomiyi de düşünmek zorunda. Bu iş uzun süreli bir mücadele. Aşı çıkmadan düzelecek gibi değil. Bizim esnafımız çok yıprandı, bundan sonra bizim toparlanma diye bir imkanımız yok. Eski faturaları ödeyemedik. Yapılandırma yapacak durumumuz yok. yapılandırma uzatılmazsa esnaf eski borcuna devam edecek. Kredi alsan gelir yok, onu da ödeyemeyeceğiz” diye ifade etti.
KREDİ İSTEMİYORUZ, NAKDİ YARDIM BEKLİYORUZ
Esnaf hibe destek bekliyor diyen Saraçlar Caddesi’nde cafe işleten Ali Tamer Kuday, “Mart ayında da aniden bir kapatılma kararı çıkmıştı. Bu durum karşısında ne yapacağımızı bilemedik; adeta sudan çıkmış balık gibi kaldık. Desteklemeler yapılacak dendi ama o da krediyle sınırlı kaldı. Yani devlet bize borç verdi. Şu anda onların da ödemeleri geldi. Onun ödemelerinin geldiği sırada yeniden bir kısıtlama kararı alındı. O borçları nasıl ödeyeceğiz; kiralarımızı, vergilerimizi nasıl ödeyeceğiz? Esnafa sağlanacak destekler hakkında henüz bir açıklama yok. Eğer desteklemelere yönelik bir paket açıklanacaksa; bunun krediyle yapılmaması gerekiyor. Esnaflara hibe desteği sağlanmalı. Cafe işletmelerimizin kirası, vergisi, çalışanların ödemeleri, sigorta ödemeleri var. Biz bunları nasıl karşılayacağız? Kısıtlamalar açıklandığı anda, bunların da açıklanmasını isterdik. Yurtdışında yapılan kısıtlamalarda, verilecek tüm desteklemelerin de kısıtlama duyurusuyla beraber açıklandığını görüyoruz. Ülkemizde de böyle olmasını istiyoruz. İşletmelerde çalışanlar ne olacak, bu tamamen belirsiz. Kafelerde yapılan işlerin yalnızca yüzde 10’u paket servistir. Dışarı çıkan insanların sayısında da azalma olacağından dolayı bu daha da aşağıya düşecektir. Çünkü insanlar gezmeye çıktığında Kafeler gidip bir şeyler içiyorlar. İnanın ne yapacağımızı bilemiyoruz. Şu an enkaz altındayız. Bu enkazın altından kurtarılmayı bekliyoruz. Kredilerin ertelenmesi ve hibe desteği başta olmak üzere destekler bekliyoruz. Bunu yapacak devlet gücü vardır herhalde” dedi.
Kahveciler, nakdi yardım bekliyor
YORUM EKLE
1
Bakırköy’den Gelibolu’ya sevgi köprüsü
2
Av. Nilüfer Erk Oğuz'un 20 Kasım kutlama mesajı
3
CHP İpsala İl Genel Meclisi Üyesi İsmail Aliş'in...
4
Keşan Cumartesi Pazarı kuruluyor
5
Keşan tarihinin en büyük ihalelerinden biri yapıldı
6
İpsala Kaymakamlığı'ndan korona virüs açıklaması
7
20 Kasım 2020 Korona virüs verileri açıklandı
8
“Sosyal devlet olmanın gereği budur”
9
İpsala'da karantinayı ihlal eden kişi hakkında...
10
Korona virüs, Keşan Belediyesi personeline sıçradı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
GÜNEŞ
ÖĞLE
İKİNDİ
AKŞAM
YATSI