Kurak ve yağışsız geçen sezonun ardından, Trakya’nın ‘Sarı Gelin’i ayçiçek hasadı verimsiz başladı. Biçerdöverlerin yavaş yavaş girmeye başladığı tarlalarda ve susuzluktan dolayı çatlayan topraklara dikkat çeken Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, ‘Tarlada telefonu yere düşürseniz, kaybolur’ diyerek sert yaşanan kuraklığı işaret etti.
“Hasat verimsiz başladı”
Hasat döneminin başlamasıyla kademe kademe tarlara girildiğini kaydeden Hasan Şen, “Biçerdöverlerin ilk girdiği topraklar, köylerdeki en zayıf bayır arazilerde başladı. Hasadın ilk dönemlerinde çok düşük verim gelmeye başladı, bunlar bizi üzdü; ama alan genişledikçe sevinçli haberler de almaya başladı bu da 200-210 kg. civarında gerçekleşti.” diyerek zamanla düşük de olsa verimin dengeye oturacağını söyledi. Öte yandan 2020 desteklemelerinden bir haber gelmediğini belirten Şen, “Trakya Birlik tarafından verilen avans fiyatlar ile 3240 lira ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde 3 bin 255 lira olarak fiyat verildi. Makul fiyatlar bunlar; yeter ki üreticimiz verim konusunda iyi olsun, yoksa fiyatlar için fazla da atıp tutmaya gerek yok olması gereken dünya piyasa fiyatları seviyelerinde.” dedi.
“Çiftçi ayçiçeğinden kaçıyor”
Köylerdeki çiftçilerin halihazırda azalmasının yanında bir de Trakya’nın sembollerinden biri haline gelmiş ayçiçeği ekenlerin küstüğünü işaret ederek, “Üretici ayçiçeği ekiminden kaçtı. Keşan bölgesinde 185 bin dekar ayçiçeği ekimi gerçekleşti ve ortalama 90 ve 100 bin ton civarında bir potansiyeli var. Ayçiçeği bir yandan da ithal edilen bir ürün, petrolden sonra en çok döviz verilen ürün oldu.” şeklinde ifadede bulundu ve
“İnsanlar kazanmıyorsa, verim almıyor ve bir de desteklenmiyorsa kaçıyor.” dedi
“Bölgede vahşi sulama yapılıyor”
Verimsizliğin en büyük sebebini kuraklık olarak işaret eden Şen, “Barajlarımız var, çok iyi kullanmamız gerek diye düşünüyorum; çünkü genelde barajlarımız çeltik için kullanılıyor. Tabi ona da ihtiyacımız var ama bu yıl gördük ki, çiftçinin para kazanması için ikinci ürünü ekmesi gerek. Bu kişilerin unutulmaması gerektiğini düşünüyorum; çünkü bölgede vahşi bir sulama var. Bilinçsizce sulama yapılıyor.” diyerek sulamada tedbirli olunmasına dikkat çekti.
“Tarlaya telefon düşse, çatlaklarda kaybolur”
Son olarak yaşanan kuraklık sonrası ayçiçeği tarlalarındaki tablonun derin çatlaklar ile gözler önüne serildiğini söyleyen Ziraat Odası Başkanı Şen, “Yağışsız geçen bir kışın getirdiği bir kuraklık var. Verimdeki düşüşün en büyük nedeni bu. 2020 kışı yağmur ve kar yağmadan normal bir ilkbahar gibi geçti. Yeraltı kaynakları aşağı indi ve su gitti.
Şu an bir tarlaya gidip elimizdeki telefonu yere düşürsek, çatlaklar arasına giren telefonu bulma şansımız yok. Bu seviyelerde bir kuraklık var.
Araziyi geziyoruz kuraklığın neticesini ilk bakışta rahatlıkla görebiliyoruz.” dedi.