Yerel Yayın Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Basın Birliği Edirne Şube Başkanı Erdoğan Demir, basının sorunları ve bu sorunlara getirilmesi gereken çözümler hakkında açıklamalarda bulundu. Açıklamasının sonunda 17 yıllık Keşan Belediyesi mesaisine 14 Şubat itibariyle sonlandırıp emekliye ayrılacağını duyuran Demir, gözyaşlarını tutmakta zorlandı.
“Edirne’den 3 kişi yönetim kurulu üyeliğine seçildi”
Basın mensuplarıyla bir araya gelen Erdoğan Demir, Bugün “Yerel Yayın Birliği Genel Başkan Yardımcısı olarak 5 Şubat’ta Ankara’da gerçekleştirilen 1.Olağan Kongremiz ile bilgilendirmelerde bulunmak istiyorum” diyerek açılış konuşmasını yaparken, şu ifadeleri dile getirdi, “Buradan ilk olarak Yerel Yayın Birliği Genel Başkanımız Sayın Ragıp Lapçin’in de sizlere ve tüm Edirne basınına selam ve saygılarını da iletiyorum. İlk kongremize yoğun bir katılımın olması ve siyaset ve STK temsilcileri ile Türkiye Belediyeler Birliği ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden üyelerimizin katılımı bizleri çok mutlu etti. Kongrede yapılan seçimle yönetim kurulu başkanlığına aynı zamanda UNİ Haber Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Ragıp Lapçin başkanlığa seçilirklen diğer yönetim kurulu üyeliklerine de Erdoğan Demir, Şafak Çekver, Mesut Solak, Halil Can Güllü ile Koray Ustabaşı ve Ahmet Kılbitmez arkadaşlarımız seçilmişlerdir.
Edirne’den kongreye katılan ben dahil olmak üzere 3 arkadaşımızın yönetim kurulu üyeliğine seçilmiş olması Edirne Basınına verilen değeri bir kez daha ortaya koymuştur.
Bu nedenle bizleri bu göreve layık gören başta başkanımız Ragıp Lapçin olmak üzere kongreye katılan tüm üyelerimize teşekkür ediyorum.
Yönetim Kurulumuz Ankara’da ilk yaptığı yönetim kurulu toplantısında da Başkanlığa Ragıp Lapçin, Başkan Yardımcılıklarına Erdoğan Demir ve Şafak Çekver, Genel Sekreterliğe Mesut Solak, Muhasip Üyeliğe Halil Can Güllü ile üyeliklere de Koray Ustabaşı ve Ahmet Kılbitmez getirilmiştir.
“Basınımız personel ve malzeme giderlerini karşılamakta dahi zorluk yaşamakta”
“Sevgili basın mensupları bugünlerde yerel basınımızın yaşadığı sorunlar maalesef had safhada olup, yerel basınımız personel ve malzeme giderlerini karşılamakta dahi zorluk yaşamaktadır. Bu konuyla ilgili olarak Yerel Yayın Birliği Derneği olarak tespit ettiğimiz konuları ve bunların çözüm yollarını da sizlerle paylaşmak istiyorum:
1- SEKA’nın kapanması yerel basına büyük darbe olmuştur. SEKA yerel basına indirimli kağıt vererek büyük destek olmaktaydı. Ama SEKA’nın özelleşmesi yerel basını büyük bir zorluk içine itmiştir.
ÇÖZÜM: Yetkililer yerel basını kağıt anlamında destekleyecek bir proje üretmeli ve yerel basına indirimli kağıt sağlanması konusunda bir formül üretmesi gerekmektedir.
2- Yerel basında 7 kişilik kadro istenmesini iki yönlü düşünmek gerekiyor. Birincisi bu kadronun yerel basına büyük yük getirmesi, ikincisi ise 7 kişilik kadronun gazetecilere istihdam sağlanması konusunda faydalı olduğudur.
ÇÖZÜM: Bu konuda birlik olarak bu konuyu birinci madde olarak mı yoksa ikinci madde olarak mı düşünerek bu konuda bir yol haritası çizmemiz gerekmektedir.
3- Basın İlan Kurumu, yerel basının gelirleri anlamında büyük etken olmaktadır. Reklam gelirlerinde bu anlamda bir azalma yaşanmaktadır. Yapılan %15’lik kesinti yerel basının gelirlerine darbe vurmuştur.
ÇÖZÜM: Basın İlan Kurumu’nun olmadığı dönemlerde Valilikler ve Kaymakamlıklar aracılığı ile verilen Resmi İlanların dağıtımının tekrar aynı sistemle sağlanmasına devam edilmeli ve özel ilanlardan yapılan kesintilerin sona erdirilmesi konusunda gerekli çalışma başlatılmalı. Gerekirse Basın İlan Kurumu kapatılmalı veya kesintiler sona erdirilmeli.
4- Resmi İlan bedellerini belirleyecek kurula henüz atama yapılmaması 2022 yılı Resmi İlan fiyatlarının henüz açıklanamamasına neden olmuştur. Ayrıca kurul ne zaman toplanırsa toplansın belirleyeceği yeni yıla ait Resmi İlan Bedelinin Ocak ayından itibaren geçerli olması basının ilan zararlarını önleyecektir.
ÇÖZÜM: Bu kurula en kısa sürede atama yapılmalı ve 2022 yılı Resmi İlan Fiyatları bir an önce belirlenmelidir
5- İnternet Kanunu ile ilgili yönetmeliklerin bir an önce çıkarılarak içeriğinin tam olarak açıklanması ve internet sitelerinin de hedeflerini bu yönetmeliğe göre belirlemesi. Birkaç gün öncesinde İnternet Yasası ile ilgili olarak bir komisyonun toplandığını da memnuniyetle öğrenmiş bulunmaktayız. Umarız bu komisyon çalışmalarını bir an öce tamamlayarak İnternet Yasası çıkarılır.
ÇÖZÜM: Kabul edilen internet yasası ile ilgili yönetmeliklerin bir an önce çıkarılması konusunda çalışmaların başlatılmasının sağlanması ve yasanın çıkarılması. Buna göre yasaya uyan sitelerin yayınlarına devam etmeleri ve uymayanların da yasaya uyarak yayınlarına devam etmeleri sağlanmalıdır.
6- Yerel gazeteler kurulurken, Savcılığa verilen bir mevkute beyannamesi yeterli olmaktadır. Oysa bir bakkal dükkanı veya işyeri açılırken odasından izin alınmaktadır.
Gazeteler kurulurken Yerel Yayın Birliği’ne yetki verilerek kurulacak gazeteler için gerekli izinleri alınması sağlanmalıdır.
ÇÖZÜM: Yerel Basın Birliği’nin Türkiye’deki yerel basın kuruluşlarını temsil ettiği konusunda yetkilendirilerek kurulacak yerel gazeteler için buradan gerekli izinlerin alınmasının sağlanması. Kurulacak Gazeteciler Odası ile bu tür işlemlerin yürütülmesi.
7- İnternette yasal boşluktan kaynaklanan sorunlar, her geçen gün daha da artmaktadır. İnternet medyasının yayıncılık, konusunda acil düzenlemeye ihtiyacı vardır. Bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da yapılacak düzenlemeyle gazeteci sayılmalıdır.
ÇÖZÜM : Bu yasa ile ilgili yapılacak çalışmalarda gazeteci dernekleri, konfederasyonları ve federasyonlarının görüşü alınmalıdır.
8. Yerel televizyon, yerel gazete ve yerel radyolara da kamu ilanları verilerek desteklenmeleri gerekmektedir.
ÇÖZÜM: Buna destek sağlayacak yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi ve böylece basına gerekli desteğin sağlanması gereklidir.
“Sesimiz gür çıkmalı”
Sevgili basın mensupları sorunlarımız karşısında bir ve beraber olarak sesimizin daha gür çıkması gerekmektedir. Edirne basını olarak ben kavramını bir kenara iterek biz kavramını kullanmamız gerektiğini düşünüyorum. Benler bizlere dönmezse işimiz gerçekten çok zor. Ben bu anlamda Edirne’deki tüm gazeteci dernekleri ile Edirne merkez ve ilçelerdeki tüm basın yayın organlarını bu birlik beraberliğe davet ediyorum. Önümüzdeki zaman içeresinde bu konuyla ilgili olarak Edirne Basınının tartışılacağı ve basının sorunları ile ilgili bir toplantı ve etkinlik yapılmasını öneriyorum.
Bu anlamda Yerel Yayın Birliği olarak da üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazır olduğumuzu sizlerin aracılığıyla tüm Edirne basınına bildirmek istiyorum.
Gözyaşları ile veda etti
Sevgili basın mensupları toplantıya katıldığınız için hepinize teşekkür ederken şahsımla ilgili olarak bir haberi de sizlerle paylaşmak istiyorum.
15 Ağustos 2004 tarihinde başladığım Keşan Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler görevimi 17 yıl 5 ay olarak bugüne kadar sürdürdüm.
14 Şubat 2022 Pazartesi gününden itibaren bu görevimden emekliye ayrılmış olduğumu da buradan kamuoyuna duyurmak istiyorum.
Bu görev sürem içerisinde Keşan Belediyesi’ne haberleri ile destek veren ve bizlerle her zaman uyum içerisinde olan başta Keşanlı basın mensupları olmak üzere Trakya ve Türkiye’deki çok değerli basın mensubu arkadaşlarıma da buradan teşekkür ediyor ve şu anda Keşan Belediyesi Medya ve Basın Birimindeki değerli kardeşlerim; Gökhan Gürer, Seçil Gezer, Ayhan Gülver, Ali Osman Öngür ve Emre Mercan’a bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum.
Ayrıca sağlık sorunu yaşayan sevgili kardeşim Ali Osman Öngür’e de geçmiş olsun diyor, acil şifalar diliyorum.
17 Yıl 5 ay boyunca hizmet ettiğim emek verdiğim Keşan Belediyesi’ndeki çok değerli tüm mesai arkadaşlarıma ve yine birlikte çalıştığım Belediye Başkanlarımız Sayın Mehmet Özcan ile Sayın Mustafa Helvacıoğlu’na da teşekkürlerimi sunuyorum.
Kaynak: Keşan online