Yenikarpuzlu’da üretilen tıbbi sülükler, yurtiçi ve yurtdışında revaçta

Yenikarpuzlu’da üretilen tıbbi sülükler, yurtiçi ve yurtdışında revaçta

İpsala’nın Yenikarpuzlu bölgesinde, 2017 yılında kurulan ve 2018 yılında faaliyetine başlayan MSLEECHES Sülük Üretim Tesisi’nde, yılda 3 milyon adet tıbbi sülük üretiliyor.
Aslen Özbekistan vatandaşı olan şirketin İmtiyaz Sahibi Saidamir Bakhramov ve Şirket Müdürü Mert Sebahattin Öztürk, bölgemizde faaliyet gösteren tıbbi sülük üretim tesisi hakkında gazetemize bilgi verdi.
“BİLİMSEL YÖNTEMLERLE TIBBİ SÜLÜK ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
Sözlerine kendisini tanıtarak başlayan Bakhramov, eğitimini; Rusya’da Ural Üniversitesi Mikrobiyoloji Fakültesi’nde mikrobiyoloji uzmanı olarak tamamladığını belirterek, 2017 senesinde bölgemizde bir yatırım yaptığını vurguladı. Bu amaçla Türkiye’ye geldiğini ve ülkemizde uzun araştırmalar sonucunda İpsala’nın Yenikarpuzlu beldesinde bir anonim şirket kurarak, MSLEECHES adını verdiği tıbbi sülük üretim tesisini hayata geçirdiğini ifade etti. Saidamir Bakhramov şunları söyledi: “Faaliyetlerine hız kesmeden devam eden bu tesisimiz, 52 bin metrekarelik bir alanda bulunmaktadır. Tesisin 1.000 metrekaresi kapalı alandır ve içerisinde laboratuarlar ve üretim ve depolama alanları bulunmaktadır. Firmamız bünyesinde hem dış üretim hem de iç üretim gerçekleştirmektedir. İç üretimde yavru sülükler elde eden tesis, dışarıda bulunan 28 bin metrekare olan toprak havuzlarda ise anaç sülükler yetiştirmektedir.”
“HASTANELER VE GÜZELLİK MERKEZLERİYLE ALTERNATİF TIP HİZMETİ VEREN DOKTORLAR HEDEF KİTLEMİZ”
Bakhramov
, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Esas işimiz, tıbbi sülük üretimidir. Üretimini yaptığımız sülükler sağlık alanında kullanılmaktadır. Güzellik merkezleri, hastaneler, geleneksel tıp hastaneleri ve yurt dışında sülük tedavisi yapan hastanelere için sülük üretimi yapmaktayız. Sülüklerimiz Hirudo Verbana türüne aittir. Türkiye’de en yoğun olan tıbbi sülük türüdür. Bu sülük türü dünyada önemli ve değerli bir türdür. En önemlisi ise bu türün yüzde 70’i Türkiye’de bulunmaktadır. Ağzında 170’den fazla enzim bulunan Hirudo Verbana türü bu enzimler sayesinde tedaviyi gerçekleştirir.”
“SÜLÜKLER ASIL TEDAVİYİ, KAN EMEREK DEĞİL, SALGILADIĞI ENZİMLERLE GERÇEKLEŞTİRİR”
Sözlerinin devamında, sülük konusunda, yanlış bilinen bir gerçeğe dikkat çeken Saidamir Bakhramov, “Çoğu insan sülüklerin vücuttaki pis kanı emdiğini zanneder ama işin aslı öyle değildir. Sülükler asıl tedaviyi, insan vücuduna verdiği enzimler sayesinde gerçekleştirir. Sülük tedavisi kalp damar rahatsızlıkları, varis hastalıkları, kanser, şeker, bel fıtığı, boyun fıtığı ve romatizma gibi hastalıkların tedavisinde uygulanır. Ayrıca saç ekimi sonrasında, ekim yapılan saç derisi için bebek sülüklerin kullanılarak yapıldığı çeşitli tedavi yöntemleri de mevcuttur. Doğada 5-6 yıl ömrü olan sülükler çiftlik şartlarında 4 yıl yaşamaktadır. Verimli bir üretim için sülüklere yaz şartlarının sağlanması gerekir.” Şeklinde görüş belirtti.
“BİR BEBEK SÜLÜĞÜN ORTA BOYA GELMESİ BİR YIL SÜRÜYOR”
Sülük üretiminin aşamalarını da vurgulayan, Bakhramov, “İlk olarak Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden anaç sülükler topluyoruz. Sülükler çift cinsiyetlidir yani bütün anaçlarımız üremeye giriyor ve bütün anaçlarımız yumurta bırakıyor çünkü sülüklerhermafrodit canlılardır. 32 adet beyine sahip ve 27 çeşit duyuları bulunur. Bu anaçları tesisimizde besliyoruz, besleme sığır kanı ile gerçekleşmektedir. Beslediğimiz sülükleri çiftleşmeye koyuyoruz. Çiftleşme gerçekleştikten sonra da sülüklerin bıraktığı kokonları kuluçkaya alıyoruz. Kokondan yavruların çıkarılmasını sağlıyoruz. Bu yavruları kademeli bir şekilde besliyoruz. Besleme kan ile gerçekleştiriliyor. Kan ihtiyacımızı Keşan’daki mezbahadan sağlıyoruz. Tüm süreç tam 1 yılı buluyor. Yani bir sülük, bebek halden satışa hazır, orta boy hale bir senede geliyor. Bir anaçtan ortalamak 8 nesil alma şansımız var” dedi.
YENİKARPUZLU’DA SÜLÜKLER VERİMLİ
Sülük üretim tesisi için neden Yenikarpuzlu’yu tercih ettiğini sorduğumuzda ise Saidamir Bakhramov, “Türkiye’de sülük üretim çiftliği kurmak için, ülke genelinde çok yer gezdik ve çeşitli AR-GE çalışmaları yaptık. Ancak İpsala’ya bağlı Yenikarpuzlu beldesinde bulunan Gala Gölü’ yakınında gerçekleştirdiğimiz çalışma sonrasında, bu bölgenin sülüklerinin enzim konusunda daha kaliteli ve verimli olduğunu tespit ettik. Buranın su probleminin olmaması da Yenikarpuzlu’yu tercih etmemizdeki büyük etkenlerden biridir.”
“YILDA 3 MİLYON SÜLÜK HEDEFİMİZE ULAŞMAK ÜZEREYİZ”
MSLEECHES
için gelecek planlarının neler olduğu konusuna da dikkat çeken Bakhramov, “Hedefimizi yıllık 3 milyon sülük ve bu sene, bu sayıya ulaşmak üzereyiz. Daha fazla üretim yapabilmek adında ekibimizi genişletmeyi düşünüyoruz. Şu an ağırlıklı olarak yurtiçine satış yapıyoruz. Yurtdışına satışı şu an için maalesef yetiştiremiyoruz. Gelecek hedeflerimiz arasında Türkiye’ye sağlık konusunda katkıda bulunmak ver alıyor. Bu tür geleneksel tıp tedavisinin daha çok yayılmasını istiyoruz ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi kendi ilacımızı üreten bir hale gelmek istiyoruz. Özbek vatandaşı olarak Türkiye’yi çok seviyorum ben de bir Türk olarak burada bu işi yapmaktan dolayı gurur duyuyorum.”
“YAKIN ZAMANDA SÜLÜK TEDAVİSİ DEVLET HASTANELERİNDE OLACAK”
Alternatif tıptan geleneksel tıpa geçen bu tedavi yöntemi Sağlık Bakanlığı’nda alınan kararlar ile yakın zamanda tüm devlet hastanelerinde yerini alacak diyen Saidamir Bakhramov, “Türkiye genelinde bu eğitimi veren değerli öğretim üyeleri var ve Sağlık Bakanlığı ile bağlantılı çalışıyorlar. 2019’dan itibaren senede 1.300-1.400 doktor sülük tedavisi eğitimini alıyor. Sülük tedavisinin evde bilinçsizce uygulanması doğru değil, uzman bir doktor eşliğinde bu tedavinin uygulanması yerinde olacaktır.”
“PANDEMİ, YURTDIŞI İHRACATIMIZI OLUMSUZ ETKİLEDİ”
Dünya genelinde korona virüs pandemisinin yaşandığına kayıt düşen Bakhramov, bundan bir çok işletmenin etkilendiğini ve kendilerinin de ihracatta bir daralma yaşadıklarını ifade etti. Saidamir Bakhramov, “Yurtiçinde 40’tan fazla hastaneye sülük gönderiyoruz. Pandemi öncesinde, Almanya, Rusya, Güney Kore ve diğer Avrupa ülkelerine sülük ihraç ediyorduk. Hatta Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen talepleri karşılamakta zorlanıyorduk. Pandemi nedeniyle ihracatımızda bir miktar daralma yaşadık. Şu anda Rusya pazarı açıldı.” Dedi.
ÖZTÜRK: “MÜŞTERİ PROFİLİMİZİN ÇOĞUNLUĞU DOKTORLAR”
MSLEECHES, faaliyete geçtiği 2017 yılı Mayıs ayı sonundan bu yana şirketin ön muhasebe, satış ve pazarlama alanında çalışan İşletme Müdürü Mert Sebahattin Öztürk, sülük üretiminde her aşamanın veriler halinde analiz edilip saklandığını belirterek, “Bu veriler Bakanlık tarafından kontrol ediliyor. Çiftliğimizde sadece Hirudo Verbana cinsi sülük üretimi ve satışı yapılmakta olup bakanlık tarafından denetlenmektedir. Müşteri profilimizin yüzde 70’ini doktorlar, yüzde 30’unu kişiler kendi tedavileri için sipariş vererek oluşturuyor.” Şeklinde görüş belirtti.
“İNTERNET VE SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN DE SATIŞ YAPIYORUZ”
Son olarak bölge halkının kendilerini henüz tanımıyor olduğuna vurgu yapan Bakhramov ve Öztürk, satışlarının çoğunun internet ve sosyal medya üzerinden olduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sonlandırdı: ‘Bölgemizde yaşayan ve çiftliğimizi merak eden kişileri buraya mutlaka bekliyoruz. Meraklarını giderecek her türlü bilgilendirmeleri yapmaya hazırız. Ayrıca tıbbi sülük siparişi vermek isteyen tüm müşterilerimiz bize sosyal medya hesaplarımızdan ve web sitemizden kolaylıkla ulaşabilirler.’’

SONAY CAN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER