Uzunköprü’de 4 bin 560 dekar alandaki meşe ağaçlarının kesilip özel ağaçlandırma adı altında cevizlik, bademlik gibi kullanmak için Edirne Orman İşletme Müdürlüğü’ne üç ayrı özel şirket tarafından dört ayrı başvuru yapıldığının açıklanmasının ardından tepki büyümeye devam ediyor.
9 bin dönümlük ormanlık alanda nesli tehlike altında olan fauna türlerinden hayvanlar, çok sayıda yılan türü, kuş türü, memeli türler ve semenderler yaşıyor. Ayrıca çevrede bulunan köylerin büyükbaş ve küçükbaş hayvan sürüleri de bu bölgeyi otlama alanı alarak kullanıyor.
Uzunköprü’de 9 bin dönümlük orman bütünlüğü içinde yer alan mesire, mezarlık ve mera alanını kapsayan toplam 4 bin 560 dönümü içeren orman bölmelerindeki meşe ağaçlarının kesilip özel ağaçlandırma adı altında cevizlik ve bademlik gibi kullanmak üzere Edirne Orman İşletme Müdürlüğüne üç ayrı özel şirket tarafından dört ayrı başvuru yapıldı.
Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 2018 yılı İl Çevre Durum Raporunda bölgeye endemik ve tehdit altında olan ELAPHE SAUROMATES ( Sarı Yılan ) canlısının Bülbül Ormanında yaşadığı resmen tespit edildi.
Yine bu orman içinde nesli tehlike altında olan fauna türlerinden hayvanlar ile bu ormana ait tespit edilmiş endemik flora türleri de mevcut. Bölgede Çoban Aldatan, Kara Leylek, Gök Kuzgun, Guguk kuşu, Bülbül ve İbibik gibi kuş türleri yaşamaktadır.
Birçok göçmen kuş bu bölgede yumurtlamakta ve yavrusunu bölgede çıkardıktan sonra sonbaharda bölgeden gitmektedir. Hasancık (ağaç yedi uyuru), Pürtüklü ve Küçük Semender bölgede yaşamaktadır.
Bal üreticileri açısından bölgedeki karaçalı ve meşe ağaçlarının çok büyük önemi vardır. Bu ormanda yaşayan Memeli türlerinden tavşan, tilki, çakal, kurt, domuz, porsuk, gelincik, sansar ve küçük sincaplar da yok olacaktır.
Bülbül ormanı, mera alanlarında yaklaşık 4-5 bin arası küçükbaş, 200-250 arası büyük baş hayvan otlamaktadır. Ayrıca çevrede bulunan köylerin büyükbaş ve küçükbaş hayvan sürüleri de bu bölgeyi otlama alanı alarak kullanmaktadır.
Bülbül ormanının bir bütün olarak korunması, özel ağaçlandırma sahası olmaması için Uzunköprü’de 23 kuruluşun imzaladığı itiraz dilekçesinin Kent Konseyi vasıtasıyla verilmesinin ardından, Fotoğraf Sanatçısı Ali Çıtak’ın; “Bülbül Ormanı‘nın Güzellikleri” isimli fotoğraf sergisi açıldı.
ALİ ÇITAK; “BURAYI YOK ETMEK BÜYÜK KAYIP OLUR.”
Sergide ilk konuşan isim fotoğraf sergisini açan Ali Çıtak oldu. Çıtak konuşmasında bu yerin kaybedilmesinin büyük bir kayıp olacağını ifade ederek; “Uzunköprü kurulduğu zaman 1430 yıllarda tüm olarak meşe ormanları ile kaplıydı. Burası gerçekten zenginliklerle dolu. Bu zenginlikleri gelecek nesilleri iletmek bizim görevimiz. Biz bu zenginliklere sahip çıkmak zorundayız. Bu konuda fotoğraflardan oluşan bir kitap çalışması yapmalıyız” dedi.
Fotoğraf: Ali Çıtak
Kaynak: Edirne Gazetesi
“Bülbül ormanı halkındır”
YORUM EKLE
1
Edirne Valisi Ekrem Canalp, İpsala’da
2
Enezli genç Samet, son yolculuğuna uğurlandı
3
Başkan Ünsal’dan tedbir ve mücadele çağrısı
4
AK Parti, hem darp iddiası hem de istifayla sarsıldı
5
TEMA Vakfı’ndan anlamlı girişim: ‘Sağlık...
6
İpsalalı Gazeteci, Hürriyet Gazetesi’nde göreve...
7
22 Şubat 2021 vaka sayısı açıklandı
8
Prof. Dr. Engin Beksaç, İpsala Sunaklarını anlattı
9
"Gizli hayırseverler" bakkalın veresiye...
10
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Enez’i unutmadı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
GÜNEŞ
ÖĞLE
İKİNDİ
AKŞAM
YATSI