Keşan'da yaşanan su krizine, İpsala'nın köyü can suyu oldu

Keşan'da yaşanan su krizine, İpsala'nın köyü can suyu oldu

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Kumdere’de devam eden ilave içme suyu kuyuları açılması ile mevcut depo arası ilçe suyu bağlantı hattı yapım işi çalışmalarını inceledi.
Mustafa Helvacıoğlu, çalışmalar hakkında Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Erhan Başaran’dan bilgi aldı.

“Kumdere, Kadıköy Barajı’nda olduğu gibi Keşan’a tek başına yetecek bir kaynak olacak”
Çalışmalar hakkında bilgi veren Başaran, sondaj çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Kuyu açma çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiğimiz sondaj çalışmalarımızda 102 metre derinle geldik. 108 metre için çalışmalarımıza devam ediyor. Şu an proje kapsamında 5. Kuyuyu açıyoruz. Proje kapsamında 5 kuyu açılacak. İllerbankası’nın daha önceden açtığı 3 tane kuyu vardı. O kuyularda değerlendirmeleri yaptık. Yeteri kadar su alıyoruz. Ancak daha önce açılan 3 kuyu zaman içerisinde tükenmiş. Onları yeniledik ve proje kapsamında toplamda 8 kuyumuz olacak. 5 kuyunun ortalama sondaj derinliği 150 metre. Bir kuyuda 128 metrede su çıktı. Sürekli numuneler alıyoruz. Çalışmaların ardından toplamda 15 kuyumuz olacak. Projemizin tamamlanmasıyla birlikte Kumdere, Kadıköy Barajı’nda olduğu gibi Keşan’a tek başına yetecek bir kaynak olacak. Ancak yeraltı suyu olması sıkıntılı. Kumdere coğrafyası su bakımından çok zengin bir yer. Yaşadığımız kuraklık nedeniyle etkilendi. Ancak buna rağmen su bulabiliyoruz. Kuralık devam ederse su seviyelerinde azalmalar olacak.” dedi.

“Keşan’ın 30 yıllık su ihtiyacını bu projeden karşılayabiliriz”
Proje kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili bilgilendiren Erhan Başaran, sözlerini şöyle tamamladı: “Proje kapsamında yaklaşık 8 bin 900 metre su borusu döşedik, iletim hattı yapıyoruz. Yaklaşık 9 km kazı yapıldı, çeşitli çaplarda su borusu döşendi. Bunun haricinde yaklaşık 5 bin metre enerji nakil hattı çekiliyor. Bunun içerisinde 60 tane elektrik direği var. Bunun içerisinde trafolar, panolar gibi elektrik malzemeleri var. Ayrıca otomasyon sistemi var. Yani bu kuyuları artık cep telefonumuzdan kontrol edeceğimiz bir sistem yapıyoruz. Su borusu döşeme işini bitirdik. Şuan depoya bağlantısını yapıyoruz. Aynı paralelde elektrik direkleri dikiliyor, kabloları çekilecek. Son olarak da binalar yapılacak. Kadıköy’de 2,5 milyon metreküp su var. Bunun da sadece 500 bin metreküpünü kullanabiliyoruz. Yağışlar mevsim normallerinde devam ederse Keşan’ın 30 yıllık su ihtiyacını bu projeden karşılayabiliriz. Proje maliyeti 42,5 milyon TL. İş artışlarıyla 45 milyon TL’ye yaklaşabilir. Su konusunda maliyet anlamında yapılmış en büyük proje diyebiliriz.”
Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ise yeni kuyular ile birlikte Kumdere’de 15 kuyudaki su miktarının Keşan’daki ihtiyacı tek başına karşılayacağını dile getirerek, “Vatandaşımız tasarrufa devam etmeli. Yeraltı kaynaklarımızda derinlik aşağılara inmeye başladı. 150-200 metrelere gidiyoruz. O da su bulabilirsek. Gelecekte susuzluk sorunu var. Burada yaptığımız iş çok kıymetli. Geçmişte olan sistem artık yok. Bölge aynı ama yeni sisteme entegre ediyoruz. Su kaçağı olmayacak, kontrol mekanizması sağlam olacak. Dijital ortamda bir yönetim şekli olacak. Su yönetimi bu. Kuyudan çıktıktan itibaren depoya dökülene kadar takip edeceğiz. Çalışmaları Kasım ayı sonunda bitirmeyi hedefliyoruz. Önemli bir iş yapıyoruz. Ciddi bir yatırım. Keşanlı hemşehrilerim suyun kıymetini bilmeli. Suyu para ile satın alamayacağımız günlere gidiyoruz. O yüzden su konusunda tasarruf etmeliyiz. Önümüzdeki dönemde su krizi yaşanacağını düşünüyorum. Dünyanın sorunu su olacak. Kuraklık böyle devam ederse 10 sene sonra deniz suyunu arıtırız. Kuraklık böyle devam ederse yer altı kaynaklarımız da tükenir.” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER