Trakya Pet Fest’in 2. gününde Keşan Belediyesi tarafından yaptırılan ve Trakya’nın en büyük, en kapsamlı, en donanımlı sokak hayvanları geçici bakım evi ve Ke-Hayko Pati Park’ın açılışı TBMM Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un katılımıyla gerçekleştirildi.
Saat 14.00 sıralarında başlayan açılışa; TBMM Meclis Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, AK Parti Edirne Milletvekili ve KEFEK Başkanı Dr. Fatma Aksal, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Keşan Kaymakam Vekili ve İpsala Kaymakamı Ekrem Güngör, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdürü Fahrettin Ulu, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Aydoğan Akıncı, AK Parti İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, MHP İlçe Başkanı Adnan İnan, Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Burak İşçimen, Trakya Üniversitesi Keşan MYO Müdürü Süleyman Kök, Keşan Belediyesi Başkan Yardımcıları Yakup Balcı, Nuran Uslu, Tahir Özçınar, Bülent Günsal, Ali Ünal, çevre ilçe ve belde belediye başkanları, muhtarlar, daire amirleri, geçmiş dönem Belediye Başkanı Mehmet Özcan ve çok sayıda hayvansever yetişkin ve çocuklar, can dostları ile birlikte katıldı..
Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı.
“19. yüzyılda dünyanın ilk hayvan hastanesini kuran bizim vicdanımızdır”
Törenin açış konuşmasını yapan Helvacıoğlu, “Dünya ortak evimizdir. Her canlı, Allah’ın eseri ve insanoğluna emanettir. Bizim dışımızda yaşayanlara ilgi ise kadim kültürümüzden, inancımızdan, medeniyetimizden gelen bir özelliğimizdir. Dönüp köklerimize bir bakın, yurt tuttuğumuz bu güzel vatana gelişimizde, Asena isimli bir kurdun efsanesini okursunuz. Göktürk Sancağı’nda, dalgalanan ‘Kurdu’ görürsünüz. Selçuklu Sancağı’nda, ‘Çift başlı kartala’ tanık olursunuz. İnancımıza bakın; hayvan sevgisi, o günkü toplumda henüz yokken, Peygamberimizin hayranlık uyandıran tavrına şahit olursunuz. Mekke’nin Fethi’ne giderken, yolda yavrularını emziren bir köpeği görüp, ‘İslam Ordusu onları ürkütmesin’ diye başına nöbetçi diken, ordunun yolunu değiştiren peygamberimizi görürsünüz. Bir kediye kızıp, onu hapseden ve açlıktan ölmesine göz yuman bir kadın için, ‘Allah'ın azabını hak ettiği’ ile ilgili hadisini okursunuz. Tarihimize bir bakın; biz Edirneliyiz. Bu şehir ki; sarayında, kasrında, köprüsünde bir cihan sultanının Kanuni Sultan Süleyman’ın izini taşır. Sultan Süleyman ki, Topkapı Sarayına diktiği meyve ağaçlarına, karınca dadanıp çürüttüğü zaman hocası Ebussuud Efendi’ye bir şiirle şöyle sual eder: ‘Meyve ağaçlarını sarınca karınca günah var mı karıncayı kırınca?’ Ve karşılığında yine şiir güzelliğinde bir cevapla; yarın Hakk’ın divanına varınca, Süleyman’dan hakkın alır karınca. Dizelerine tanıklık edersiniz. Üsküdar’da kedi hastaneleri inşa eden bizim kültürümüzdür. Kuşlara köşk yapan, hayvanlar için vakıflar kuran bizim mazimizdir. Daha 19. yüzyılda dünyanın ilk hayvan hastanesini kuran bizim vicdanımızdır. Yakın tarihimize gelin; bu ülke kurtulurken de kurulurken de aynı ruhu görürsünüz. Atatürk, Keşan’dan geçip Çanakkale Savaşına giderken ve Anafartalar’da çadırındayken yanında Alp isimli bir köpek vardı. Kurtuluş Savaşı’nda, bir Yunan subayının otomobil içinde bırakıp kaçtığı köpeğe sahip çıkan da yine Atatürk’tü. Sokakta yaşayan Fox ismini verdiği köpek için, Köşkdeki odasında yuva yapan, onu her gittiği yere götüren de Atatürk’tü.” dedi.
“Pandemi bizi birbirimizden uzaklaştırsa da can dostlarımızla yakınlaştırdı”
Dünyanın koronovirüs salgınıyla karşı karşıya olduğunu ifade eden Mustafa Helvacıoğlu, şunları söyledi: “Pandemi çok şeyi değiştirdi. Bu süreçte, can dostlarımızın kıymeti daha iyi anlaşıldı. Pandemide yapılan bilimsel araştırmalar; evcil hayvan sahiplenmenin, akıl sağlığına iyi geldiğini, yalnızlık hissini azalttığını ispatladı. Bir başka bilimsel inceleme, özellikle kedi ve köpeklerin hastalık yaymadığını, bilakis çapraz bir bağışıklık oluşturarak pandemide koruyucu rol üstlendiğini gösterdi. Bazı bilimsel yayınlar, hayvan beslenen evlerde büyüyen çocukların, iletişime daha açık ve daha özgüvenli olduğunu ortaya koydu. Bu ilişkide ekonomi de nasibini aldı. Avrupa Hayvan Maması Federasyonuna göre bugün Avrupa’da 85 milyon hanede evcil hayvan barınıyor. Hayvan mamalarının yıllık pazar hacmi ise 21 milyar Euro’ya ulaşıyor. Sadece Avrupa’da yılda 8,5 milyar ton mama satılıyor. Bugün Türkiye’de her 10 kişiden 1’i evinde bir can dostla yaşıyor. Son 1,5 yılda, konuşamayan arkadaşlarımız için sanaldan satın aldığımız ürünlerde, pandemi öncesine göre 5 katlık bir artış yaşandı. Yani pandemi bizi birbirimizden uzaklaştırsa da can dostlarımızla yakınlaştırdı.”
“Son 2 yılda Keşan’da 210 canlımızı sahiplendirilmenin sevincini yaşıyoruz”
Türkiye’nin bugün kadim köklerinden gelen mirasın gereğini yaptığını dile getiren Mustafa Helvacıoğlu, “Bir iftihardır ki; meclisimiz 2004 yılında, Hayvanları Korumaya Yönelik İlk Müstakil Kanunu çıkardı. Bir gururdur ki; İçişleri Bakanlığımız Temmuz 2020’de Hayvan Durum İzleme Uygulamasını başlattı. Bir tespittir ki, Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle eşrefi mahlukat sıfatıyla insanın en başta gelen görevi de Allah’ın emanetleri olan hayvanlara müşfik davranmak, onlarla uyum içerisinde hayatını sürdürmektir. İnsanla çevre arasındaki bu ilahi ölçü şehirleşme anlayışımızın da özünü oluşturur. Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘şehirleşme’ anlayışından kastı çok önemlidir. Çünkü bugün medeniyetin bir ölçüsü de sevimli dostlarımızla ilişkimizdir. Gelişmiş bir tek ülke yoktur ki, sokaklarındaki canlılar öldürülsün, şiddet görsün, bırakın bunları bir tarafa, hatta aç kalsın. Hoşgörülü bir tek medeniyet gösterilemez ki, orada insandan ürken, korkan, kaçan canlı olsun. Gurabahane-i Laklakan adı verilen leylek bakımevleri kuran mazimizi hatırladıkça, biz de Keşan Belediyesi olarak leyleklerimize sahip çıkıyor, kedi, köpek ve daha nice canlıyı tedavi edip hayata bağlıyoruz. Tenekelerden yuvalar yapan atalarımızı düşündükçe, biz de Keşan Belediyesi olarak, kedi köpek sahiplenenlere yuvalar armağan ediyor, 500 kedi evi ve 300 köpek kulübesi yapmakla gururlanıyoruz. Geçmişte darı vakıfları kuranları anımsadıkça, biz de Keşan Belediyesi olarak, sokak hayvanlarını aç bırakmıyor, hayvansever Keşanlılara mama armağan ediyor, mama odaklarını, su odaklarını boş bırakmıyor, 40 ton mama sunmanın huzurunu yaşıyoruz. Kurtuluşta ve kuruluşta yanında sokak köpeğini ayırmayan bir lidere baktıkça, biz de Keşan Belediyesi olarak, son 2 yılda Keşan’da 210 canlımızı sahiplendirilmenin sevincini yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.
“Trakya’nın en büyük ve en kapsamlı sokak hayvanları geçici bakım evini açıyoruz”
Büyük bir iftihar içerisinde olduklarını kaydeden Helvacıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün Meclis Başkanımızın teşrifleri ve sizlerin katılımıyla tüm Trakya’ya örnek bir projenin açılışını yapıyoruz. Trakya’nın en büyük ve en kapsamlı sokak hayvanları geçici bakım evini açıyoruz. Şehrimize, can dostlarımıza ve bütün Trakya’mıza hayırlı uğurlu olsun. Bu yuva; 1000 hayvan kapasiteli, kedi, köpek, kuş ve güçten düşmüş yük hayvanlarının meskeni ve rehabilitasyon merkezidir. Bu tesis; tüm bölgeye hizmet verecek, 2 ameliyathanesi olan, 72 dönüm üzerine kurulu, 2.568.000 TL maliyetle ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden 693 bin TL hibe ile inşa edilen bir gururdur. Bu barınak; kediden köpeğe, attan kuşa kadar çok sayıda sahipsiz hayvanın vatandaşlarımızca sahiplenilebileceği, sokaklardaki dostlarımızın kısırlaştırıldıktan sonra doğal yaşam alanlarına bırakılacağı bir yerdir. Bugün sadece bir barınak açmıyor, çocuklara yönelik özel etkinlikler, ödüllü yarışmalar ve patili dostlar güzellik yarışması ödül töreni de gerçekleştiriyoruz. Canlı müzik performansları, HANIMAR Pazarı, Keşan Belediyesi Yöresel Ürünler Pazarı ve petshop stantları sergiliyoruz. Çocuklar için yüz boyama etkinlikleri, fotoğraf ünitesi, öğrenci grupları ziyareti gerçekleştiriyoruz. Evcil hayvan temalı ‘Pati Park’ın açılışını da bugün yine TBMM Başkanımız Sayın Mustafa Şentop’un teşrifleriyle yapıyoruz. Biz yerdekilere merhamet edelim ki, gökteki ve gönüldeki de bize merhamet etsin. Trakya’nın en büyük hayvan barınağı bölgemize, Keşan’ımıza, insanımıza, canlımıza bir kez daha hayırlı ve uğurlu olsun. Sayın Meclis Başkanımız, Kıymetli hocamız, Keşan’a olan ilgi ve desteğini her zaman görmekten mutluluk duyduğumuz değerli hemşerimiz Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop beyefendiye bir kez daha hemşerilerim, belediyem ve şahsım adına en içten şükranlarımı arz ediyor, sizlere katılımlarınız için teşekkür ediyorum.”
“Tesisin diğer belediyelere de örnek olmasını umut ediyoruz”
Mustafa Helvacıoğlu’nun ardından söz alan Ulu, 5199 Sayılı Hayvanların Korunmasına Dair Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hakkında bilgi verdi.
Fahrettin Ulu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Sokak hayvanları için çalışmalarımızı, kamu kurum ve kuruluşları hayvanseverler ve STK’lar ile birlikte gerçekleştirmekteyiz. Trakya’nın en büyük ve en kapsamlı geçici hayvan bakımevi açılış etkinliğinde beraber olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Bu anlamlı tesisin hayata geçirilmesindeki çalışmaları işin başta Belediye Başkanımıza ve ekibine çok teşekkür ediyoruz. Kendisine minnettarız ve bu anlamlı tesisin diğer belediyelere de örnek olmasını umut ediyoruz. Bakanlık olarak Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin başlıca himayelerinde hayvanların korunması, geliştirilmesi, iyileştirilmesi amacıyla belediyelere ve yerel yönetimlere geçici hayvan bakım evleri için gerek yer konusunda ve izinler konusunda görüş bildiriyoruz. Sadece bakım evinin yapılacağı yer ile ilgili olarak değil, bunun yanında biraz önce Keşan Belediye Başkanımızın ifade ettiği gibi projelendirilen geçici hayvan bakım evlerine de yine %40 oranında mali destek sağlıyoruz. Sadece mevcut binanın yapılışı ile ilgili değil, gerek sokak hayvanlarının kısırlaştırılması kapsamında da yine belediyelere maddi destek sağlıyoruz.”
“Trakya'nın en büyük hayvan barınağının da hayırlı olmasını diliyorum”
Daha sonra söz alan Fatma Aksal söz aldı.
Hayvanlar için hastane kuran bir ecdadın torunları olmanın verdiği gururu dile getiren Aksal, şöyle dedi: “Bizim dinimizde ve kültürümüzde hayvanların yeri, hayvan sevgisi apayrıdır. Hele hayvanlara karşı şiddet asla kabul edilemez. Bu kapsamda Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Sayın Mustafa Yel vekilimizin başkanlığında mecliste kurulan komisyonda, gecesini gündüzüne katarak çok yoğun bir çalışma sarf ettiler. Ben öyle inanıyorum ki 27. dönem vekilleri olarak bu dönem yaptığımız çalışmaların en önemlilerinden bir tanesi bu kanun olacaktır. Açılışını gerçekleştirdiğimiz Trakya'nın en büyük hayvan barınağının da hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah tüm Trakya'ya tüm ülkeye örnek olur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde hayvanların maruz kaldığı şiddetin davranışlar hiçbirimiz için kabul edilir değil.”
“Hayvanlar bir mal değil, can”
Fatma Aksal’ın ardından konuşan Mustafa Yel, 18 Temmuz 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı ile yürürlüğe giren 5199 Sayılı Hayvanların Korunmasına Dair Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile birlikte insanlarla bu dünyayı paylaşan hayvanların bir mal değil, can niteliğinde olduğunu, artık adli bir durumda para cezalarının yanı sıra hapis cezalarının da söz konusu olduğuna dikkat çekti.
“Trakya'nın en büyük geçici hayvan bakımevini açıyoruz”
Tören, Vali Ekrem Canalp'in konuşmasıyla devam etti.
İnsanlarda ortaya çıkan merhamet duygusunun, bebeklik ve çocukluk dönemlerinde hayvanlara karşı duymuş oldukları merhamet duygusuyla birlikte geliştiğinin altını çizen Canalp, “İnsanlara karşı ilerleyen dönemde merhamet duygusu gelişmiş çocuklar yetiştirmek istiyorsak, yapmamız gereken iş onların çocukluk dönemlerinde hayvanlara karşı merhamet duygusu gelişmiş çocuklar olarak eğitebilme önceliğimiz olmalıdır. Trakya'nın en büyük geçici hayvan bakımevini açıyoruz. Ancak aynı zamanda bu açılışta devlet büyüğümüz Mustafa Şentop'u da aramızda görmek de bizim için bir gurur meselesidir.” dedi.
“Hayvanlar olmadan insanın varlığını sürdürmesi mümkün değildir”
Açış töreninde kürsüye son olarak Mustafa Şentop geldi.
Keşan Belediyesi, Trakya Üniversitesi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Keşan Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği’nin ortak çalışmalarıyla düzenlenen ve 3 gün boyunca sürecek festivali düşünenlere, hayata geçirenlere ve emek verenlere şükranlarını sunan Şentop, “İnancımıza göre yüce yaradan, kâinatı yaratırken her şeyi yerli yerinde ve belli bir denge ve nizamda yaratmıştır. Bu dengenin önemli bir unsuru da hayvanlardır. Hz. Nuh peygamber inşa ettiği gemiye her hayvandan bir çift alarak soylarının devamını sağlamıştır. Bu dahi göstermektedir ki hayvanlar olmadan insanın varlığını sürdürmesi mümkün değildir. Osmanlı döneminin merhamet hatıraları olan 'kuş evlerinden' özellikle bahsetmek isterim. Leylekler için 'Gurabhâne-i Laklakan' isimli hastane tesis eden, Mekke ve Medine’den geçen göç yollarını kullandıklarını farz ettikleri leyleklere 'hacı' sıfatını yakıştıran halkımız kuşlara büyük hürmet gösterirken, bu hürmetini mimari eserlere de yansıtmıştır.” diye söyledi.
“Hassasiyetinden ötürü özellikle Belediye Başkanı Sayın Mustafa Helvacıoğlu'na teşekkür ediyorum”
Sevgi ve merhamet üzerine inşa edilen medeniyetin bu muhteşem mirasını yaşatmaya ve geliştirmeye çalıştıklarını ifade eden Mustafa Şentop, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Bir taraftan hayvanları korumaya, yaşatmaya çalışırken diğer taraftan hayvan sevgisini çocuklarımıza, gençlerimize aşılama gayreti içindeyiz. Bu sebeple açılışını yaptığımız bu merkez ve festival son derecede önemlidir. Trakya’nın en büyük ve en kapsamlı, sokak hayvanları geçici bakım evi olan Keşan Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi 72 dönümlük bir alanda, bin hayvan kapasiteli; kedi, köpek, kuş ve güçten düşmüş yük hayvanlarının barınabileceği bir yuva olacaktır. Aynı zamanda bu tesis içinde iki de ameliyathanemiz mevcut. Kediden köpeğe, kuştan ata kadar sahipsiz hayvanlarımız, vatandaşlarımız tarafından buradan sahiplenilebilecektir. 2020 verilerine göre ülkemizde, yerel yönetimlerce idare edilen geçici hayvan bakımevlerinin yaklaşık yüz bin toplam kapasitesi mevcuttur. Bu kapsamda 255 hayvan barınağımız bulunmaktadır ve yenileri için sürekli çalışmalar yapılmaktadır. Kamuoyunun büyük çoğunluğunun uzun zamandır hayvanların korunmasına ve hayvanlara yönelik şiddetin cezalandırılmasına ilişkin yasal düzenleme yapılması konusunda ciddi bir beklentisi vardı. Milletimizin bu yüksek beklentisine elbette yüce meclisimiz duyarsız kalamazdı. Dört gözle beklenen Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin düzenlemeyi meclisimizden geçtiğimiz dönem çıkarttık. Hayvanları 'mal' ya da 'eşya' olarak gören anlayışı kaldırdık ve onları nihayet ‘can’ statüsüne aldık. Bu kanun düzenlemesi bağlamında hayvanlara karşı işlenen suçlara hapis cezaları getirdik. Yine kanun kapsamında belediyelere verilen sorumluluklar ve buna bağlı olarak mali destek artırıldı. Son çıkan yasal düzenlemelerle insanlık ayıbı olarak 'petshop'larda olumsuz şartlarda bir meta aracı yapılan kedi ve köpek satışları artık yapılamıyor. Aziz hemşerilerim; yeryüzü sadece insana ait bir alan değildir. İnsanoğlu maalesef kendini tabiatın tek hâkimi zannetme yanılgısına düşünce, kentlerimizde sokak hayvanlarının barınabilmesinin giderek zorlaştığı bazen vahim görüntülerin ortaya çıktığı durumlar yaşanmaya başlamıştır. Hayvan Hakları Federasyonu'nun istatistiklerine göre, Türkiye’de evcil hayvanların satıldığı dükkanlardan alınan hayvanların, %60 veya 70’i maalesef sokağa atılıyor. Hüzünleri gözlerinden okunan ve terk edilen kedi ve köpeklerin kimi bir çocuğun karne hediyesi, kimi bir sevgilinin doğum günü hediyesi olarak önce seviliyor, hevesler geçince ya sokakların ya da hayvan barınağının birer sakini oluyorlar. Konuşamasalar da onlar terk edildiklerini anlıyor ve çoğu zaman yemeden içmeden kesiliyorlar. Bu güzel barınak ve yeni yapılacak bütün barınaklar için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve örnek olmasını diliyorum. Keşan Belediyesi’nin hayvan sever bir belediye olduğunu ve atlarla ilgili yaptıkları insani çalışmaları yakinen biliyor ve takip ediyorum. Türkiye gündeminde de geniş yankı bulan ‘At Arabaları Triportörlere Dönüşüyor’projesi kapsamında Keşan Belediyesi tarafından sahiplerinden alınan yüz elliye yakın ata karşılık, triportörler teslim edilmiş ve atlar korumaya alınmıştır. Bu hassasiyetinden ötürü özellikle Belediye Başkanı Sayın Mustafa Helvacıoğlu'na teşekkür ediyorum.”
Şentop’un konuşmalarından sonra kendisine Helvacıoğlu tarafından 2 aylık yavru bir köpek hediye edildi ve başta geçmiş dönem Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan olmak üzere barınağın yapım sürecinde emeği olanlara plaket verildi.
Tören, “Patili Dostlar Güzellik Yarışması”nda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesiyle sürdü.
Daha sonra protokol tarafından Keşan Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve KEHAYKO Pati Park’ın açılış kurdelesi kesildi.
Açılış kurdelesinin kesilmesinden, köpek ve kedi barınma alanları ziyaret edildi.
Tören, “Hayvan Dostlarımız” adlı kara kalem resim sergisinin ziyaret edilmesiyle sona erdi. Açılışın ardından ikramlarda bulunularak müzik dinletisi gerçekleştirildi.
Mustafa Şentop: “Bu güzel barınak için teşekkür ediyor, örnek olmasını diliyorum”
YORUM EKLE
1
ADD’li Fikri Çeşmeli’den Ankara değerlendirmesi
2
SARDOS, doğa yürüyüş sezonunu açtı
3
Çeltik Üreticileri Birliği, “çalışırken battık”
4
Keşan Belediye Meclisi, 7 Ekim’de toplanacak
5
Keşan DOÇEK, Longoz Ormanlarında pedal çevirdi
6
“Tarımı stratejik olarak bitirdiler”
7
Korudağ balının coğrafi işaret yolcuğu başladı
8
Paşayiğitli süt üreticileri, mağdur mu oluyor...
9
Çiftçiler dikkat, sağanak yağış geliyor
10
TIR Parkı, İpsalalı gençlere istihdam kapısı...
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
GÜNEŞ
ÖĞLE
İKİNDİ
AKŞAM
YATSI